Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

2.10. v 15:30 hod brigáda na letišti viz. email od předsedy.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 22 Duben 2008, 07:05

    2. místo Sváti Menšíka na MČR F2A v upoutaných modelech!

    Sváťa Menšík, dlouholetý člen našeho modelářského klubu, vybojoval na Mistrovství ČR v upoutaných modelech nádherné 2. místo, k čemuž mu ze srdce gratulujeme. Jirka Pavlík Sváťu, který o svých sportovních úspěších sám nerad mluví, trošku vyzpovídal a tím i nám přiblížil tuto určitě zajímavou a po celém světě létanou kategorii modelů F2A, rychlostní upoutané modely …

     

    UPOUTANÍ MODELAŘI V NAŠEM KLUBU


    Ahoj co to neseš? No nevidíš pohar, diplom a medaili. Kde se Ti to urodilo? Na mistrovství České republiky ve dnech 8-9.9 ve Svitavách v kategorii upoutaných modelu F2A,F2B,F2C. Jakou kategorii lítáš Ty? Já tu F2A, rychlostní upoutané modely. Obsah motorku max. 2,5 ccm, palivo 80% methanol + 20% ricinového oleje.

    Letá se s modelem,který je uvazaný na dvou ocelových strunách o průměru 0,4 mm a všichni mají stejnou délku + řidicí rukojeť o celkové délce 17,76m. Létá se 9 kol, což představuje délku prolétnuté tratě 1,5 km, změří se čas a dle tabulek se určí rychlost letu. Pro úspěch je důležitý motor a použitá vrtule a laděný výfuk. Dříve létala teměř celá Evropa s motory Rossi. Dosahovali rychlosti dobře 270 km/hod.

    Nyní se situace změnila, po rozpadu SSSR se na Ukrajině dala dohromady parta modelařů, kteří doslova “kosmickou technikou a materiály” vyrábí motorek o obsahu 2,5 ccm, který umí dosahnout rychlosti až 310 km/hod. Jeho cena je 600 EUR v zakladu.Chcete-li nějaké náhradní dily, tak je to již 800 EUR. Je to dost peněz, holt na to nemáme. Někteří u nás a skoro všichni na “západě” s tímto ukrajinským, dá se říct “zázrakem”, létaji. Soutěží v této kategorii po Evropě je dosťi, např. 7-8.4 Girona Španělsko, 28-29.4 Bitterfild Německo, 25-27.5 Kijev Ukrajina, 9-10.6 Pombal Portugalsko, 16-17.6 Pecs Maďarsko, 27-29.8 Wierzawice Polsko, Francie, Belgie, Holansko,atd.Maš-li dost peněz, můžes si jezdit po soutěžích. Svazarm se u nás rozpadl již dávno, takže to dáte z vlastního, no co naděláš, takova je doba.

    No a jak bylo ve Svitavách? Počasí nic moc. Po ránu zima, k poledni se trošku oteplilo, ale vítr ten si nedal říct. Fučelo celý den. Modely se v tomto větru špatně řídí. Jsem rád že se mi podařilo dosáhnout na 2. místo při letošním mistrovství ČR v upoutaných modelech.

     

     

     

    GRATULUJEME a přejeme hodně dalších úspěchů!


    Jirka Pavlík zpovídal dlouholetého reprezentanta bývalého Československa v kategorii F2A Svatopluka Menšíka, dlouholetého člena LMK Čmelák Holešov.

    Similar Posts:

    Rubrika: Modelářské akce, soutěže a polétání

    1 komentář »

    1. Komentoval Dzordzik

      Květen 28, 2009 @ 18:19

      Jeden z článků, které na našem webu zapadl a myslím že neprávem. Chtěl bych tímto Sváťovi ještě jednou pogratulovat!

    RSS komentářů k tomuto článku

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby