Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

Fotky z tréninků a soutěží našich indoor letců.

Seznam akcí pořádaných LMK Čmelák Holešov

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 2 Květen 2010, 12:25

    Superstarlight F3J elektro Jardy Rady – video ze záletu

    Po delší době nastal pro Jardu a jeho nový závodní brus F3J v elektro provedení – Superstarlight dlouho očekávaný okamžik záletu. Ten proběhl 24. dubna za poměrně hodně silného a nárazového větru, navíc bez odladěných letových režimů a bez dodatečné zátěže.




    Pohon byl díky použité vrtuli naladěn na poměrně směšný příkon cca 350W, kde špičkový proud dosahuje pouhých 25A! Motor tak neběží ani na polovině svého maximálního výkonu. Přesto pro pohon SuperStalighta více než dostačuje, model je s ním až překvapivě svižný a dokáže stoupat pod úhlem cca 60 stupňů.


    Už při prvních hodech se potvrdilo moje očekávání, model je velmi stabilní a vyloženě hodný a nezáludný, jak to u závodních mašinek má být. Jarda se SSL závodní ambice nemá, chtěl velký, hodný a výkonný elektrovětroň do termiky, u kterého by se ale nemusel bát, že jej při návratu z termiky rozloží.


    Barvy, které jsme spolu vymysleli jsou podle očekávání a zkušeností z mého Big Cerese velmi dobře vidět. Čeká nás dlouhá cesta ladění jak pohonu, tak také modelu, letových režimů a dalších nastavení.


    Už teď je jisté, že model splnil nároky, které od něj Jarda očekával, ostatně jeho úsměv po záletu hovoří za vše. Teď už je potřeba se s novým mazlíkem sžít a dostat jej do ruky.


    Video ze záletu najdete v článku. Bude následovat článek s popisem a fotkami ze stavby.



    Similar Posts:

    Rubrika: Modelářská dílna, Modelářská videa

    8 komentářů »

    1. Komentoval Peter Jurkovic

      Květen 21, 2010 @ 10:06

      Velmi pekne video…celkom dost vysla vaha modelu tych dajme tomu 2400g…ja mam teraz starlighta tesne pred zaletom a vaka je okolo 1950 mozno aj menej..osadenie je hacker b40 6l , castle ICE LITE 100 a 2600 DESIRE POWER 3S,budem to pouzivat ako model na f5j zaroven so storkom od heinricha…ale veelmi sa mi ten starlight..netrpezlivo som cakal na video.

    2. Komentoval Jirka Chvátal

      Květen 21, 2010 @ 10:40

      Ahoj Peter. Malé vysvětlení. Jardův kousek není lehouš, ale carbon, dál je v křídle zakázkově přidaná zátěžová trubka, to taky něco přidá na váze a dál tam Jarda má 4článek tuším 3200, ty 3 článek 2600, navíc má poměrně hodně nestandardně udělané napájení rx, opět váha navíc. Jarda to nedělal na závodní použití, ale na pohodu v termice, tam nějaký gram na takové ploše pro nezávodní použití nevadí, spíš ocení pevnost. I tak je na můj vkus SSL možná až moc lehký, v Holešově téměř pořád fouká a zatím co jsme byli létat, téměř vždy by snesl spíš zatížit než odlehčit. I tak ale proti větru proniká pěkně, ostatně z videa je to hezky vidět. Určitě budu rád, když sem pak hodíš jako komentář odkaz na svoje video i s parametry jak ho máš udělaný ty, taky se rád kouknu, díky a ať to lítá.

    3. Komentoval Peter Jurkovic

      Květen 21, 2010 @ 15:09

      No to mi bolo jasne ze to neni model robeny tak aby bol co najlahsi…ja som sa snazil aby bol co najlahsi pretoze do vetra pouzivam na sutaziach Stork 3 electro a SSL chcem pouzit popripadne na ranne kludne pocasie alebo na bezveternostne pocasie..Dufam ze SSL bude super klzat a tocit termiku pretoze chcel by som snim riskovat na sutaziach lietat z malej vysky okolo 150m na 10 minut termiky…ak budem mat cas tak spravim mozno aj video ked tak fotky urcite poslem..

    4. Komentoval Jirka Chvátal

      Květen 21, 2010 @ 15:54

      jasně, chápu. SSL létá suprově, ostatně výsledky na soutěžích tomu odpovídají. Při záletu ještě nebyly namixované brzdy, přistát bylo i v tom větru skoro nemožné, nalétával jsem si snad 4x a až pak to ubrzdit tak, že mu nic jiného než sednout nezbylo :) V termice se mi s ním létá dobře, dají se točit poměrně úzké kruhy, stačí mírně křidélek a hodně směrovky a opatrně na výškovku, je hodně citlivá. Až bude chvíle, zvážíme náš kus a napíšu. na video se určitě těším, napiš až bude, díky a měj se.

    5. Komentoval Peter Jurkovic

      Květen 23, 2010 @ 10:50

      tak vcera po uskutocneni motorovej skusky pri 50 percent vykonu prdla motorova prepazka,pravdepodobne to nevzdrzalo puzdro motorovej prepazky…prepazka uz je dnes opravena a je skrateny trup..motor tam je hacker b40 6L..je to zaujimave..

    6. Komentoval Jirka Chvátal

      Květen 23, 2010 @ 13:15

      Ajaj, nj, mě se něco takového stalo v bytě při cca 2,5kW s 22×12 u Capa na Hirotex, málem jsem byl bez hlavy. Bacha na to.

    7. Komentoval Ondřej Hanák

      Květen 26, 2010 @ 11:50

      tesim se na clanek s popisem stavby a porad nic….
      potrebuju inspiraci:o))
      Ondra

    8. Komentoval Jirka Chvátal

      Květen 27, 2010 @ 18:51

      Ahoj Ondro, neboj, už se na tom pracuje :)

    RSS komentářů k tomuto článku

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby