Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

1.10.2016 od 14h pořádá LMK Brusné Dětský letecký den

Fotky z MČR F3K 2016, které probíhalo na naší modelářské ploše v Holešově najdete tady a tady.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 30 Leden 2010, 22:18

    Nabíječ Raytronic C60 – zkušenosti uživatele

    Díky výměně všech akku v Kataně z Ni-Mh a Ni-Cd na A123 kvůli lepšímu kontrolování stavu akku, větší kapacity sad a především rychlejšímu nabíjení takového počtu sad na letišti jsem stál před dilema jaký zvolit nabíječ. Zadání bylo jasné – nejméně 2, ale spíš víc výstupů a především co nejvyšší výkon z 12V pro nabíjení na letišti s důrazem na bezpečné a kvalitní nabíjení i vybíjení všech typů akku s důrazem především na A123 a Li-Pol. Po dlouhém vybírání jsem zvolil, dle mého, nejlepší nabíječ v poměru výkon/vlastnosti/cena na trhu – Raytronic C60 – nabíječ s výkonem až 300W na kanál nebo 220+220W při využití obou kanálů naráz a napájecím npětí nad 13,8V. Na této stránce bych chtěl postupně uveřejňovat nejen fotky, ale i uživatelské zkušenosti z provozem tohoto nabíječe.


    Technické parametry nabíječe (popis výrobce):

    Vysokovýkonný dvoukanálový nabíječ s integrovanými 7-kanálovými balancery s komfortní a přitom jednoduchou obsluhou. 2x 300 W výkonu drženého pod kontrolou trojicí ventilátorů spolehlivě uspokojí i velmi náročného uživatele; umožní naplno využít nejnovějších 5C Li-pol i A123 Li-Fe akumulátorů. 20 pamětí na nabíjecí programy pro každý kanál zaručuje velmi jednoduchou práci i v případě, že používáte desítky různých druhů sad!

    Vstupní napájecí napětí 11?28 V stejnosměrných
    Dva nezávislé kanály pro nabíjení a vybíjení 1?18 Ni-Cd/Ni-MH článků, 1?7 Li-ion/Li-pol/Li-Fe článků nebo gelových olověných akumulátorů
    Nastavitelný nabíjecí proud (0,1 A ? 20,0 A). Max. výkon 300 W na kanál.
    Nastavitelný vybíjecí proud (0,1 A ? 10,0 A). Ztrátový výkon automaticky omezován na max. 50 W
    Ukončení nabíjení pomocí automatiky delta-peak pro Ni-Cd a Ni-MH akumulátory, volitelný režim nabíjení (Normal, Linear, Reflex) s ručním nastavením nebo plně automatický.
    Lithiové a Pb akumulátory jsou nabíjeny metodou ?konstantní proud/konstantní napětí?
    Nastavitelná citlivost delta-peak detekce
    Opakovaný cyklický provoz nabíjení/vybíjení nebo vybíjení/nabíjení pro Ni-Cd a Ni-MH akumulátory
    Oba kanály mají vestavěný inteligentní balancer sloužící pro individuální vyrovnávání napětí jednotlivých článků připojené lithiové akumulátorové sady s tolerancí 5 mV během nabíjení nebo vybíjení. Napětí na jednotlivých článcích je při balancování průběžně zobrazováno na displeji.
    Měření teploty s přídavným teplotním čidlem
    Měření vnitřního odporu akumulátorů
    Ukončení nabíjení při překročení nastavené teploty, kapacity nebo času.
    Paměť pro 20 nabíjecích programů pro každý kanál
    Podsvícený LCD displej s jednoduchým a přehledným menu a zobrazováním parametrů během nabíjení současně pro oba kanály
    3 vestavěné výkonné ventilátory pro účinné nucené chlazení
    K bezpečnému provozu přispívá řada varovných textových hlášení ? nesprávné vstupní napětí, špatné zapojení, nevhodný akumulátor nebo jeho stav, nesprávná polarita na výstupu…
    Ochrana proti přepólování a zkratu na výstupu.
    Pro plné využití parametrů vyžaduje stabilizovaný zdroj aspoň 13,8 V/40 A.
    Nastavitelné omezení příkonu na ochranu proti přetížení napájecího zdroje. Díky tomu je možno nabíječ napájet i ze zdroje s menší zatížitelností (od 12 V/5 A), aniž by hrozilo přetížení méně výkonného zdroje.
    Nastavitelný poměr příkonů pro jednotlivé kanály nabíječe.
    Kompaktní pevná skříňka, malé rozměry


    Velká péče je věnována nabíjení lithiových akumulátorů. Pokud nabíjenou lithiovou sadu připojíte také prostřednictvím servisního konektoru, máte možnost v průběhu celého nabíjení nebo vybíjení sledovat napětí na jednotlivých článcích a vestavěný balancer vyrovnává napětí jednotlivých článcích. Pro připojení servisního konektoru nabíjené/vybíjené sady je s nabíječem dodáván pár adaptérů pro systém – PolyQuest/RAY/E-Tech a JST-XH (EasyCopter/Align/DualSky). Servisní konektory sad JST-EH (Kokam/Graupner/RC System) můžete zapojovat přímo do zásuvky na nabíječi – první černý kablík konektoru sady musí být zapojen na kontakt (-) na pravé straně zásuvky nabíječe. Samostatnou zapojovací destičku adaptéru pro servisní konektory systému ThunderPower/ThunderFlight/MPX je možno dokoupit zvlášť. Li-poly akumulátory pro RC auta v pevném pouzdře RAY Hardcase je možno připojovat pomocí obou typů speciálních nabíjecích kabelů (#7987 i #7988), přičemž při použití kabelu #7988 Raytronic nebudete potřebovat adaptér.


    Pro měření teploty je možno dokoupit teplotní čidlo (shodné pro Raytronic C16).

    Z popisu je zřejmé, že jde o vysokovýkonný dvoukanálový nabíječ s 2 integrovanými 7-kanálovými balancery s nabíjcím proudem až 20A do každé sady – ideální na nabíjení nových typů Li-Pol akku s možností nabíjení až 5C a především pro plné využití potenciálu A123 Li-Fe akku.


    Nabíječ provozuji úspěšně na této mašince -lineární zdroj McVoice ProfiLine 5333 13,8V=, 30/33A,  v nastavení nabíječe jsem zvolil napětí zdroje 14,8V a omezení proudu na 30A. Věřím tomu, že by zdroj vydržel i zatížením větší, ale proč jej přetěžovat, když není důvod. I s takovýmto omezením jsem schpný všechny svoje sady nabíjet proudem až 20A do sady. Nabíjení 4600mAh packu do 15 minut je naprosto luxusní a především velmi návykové!


    První dojmy tak jak přicházely po rozbalení z krabice:

    1) je to opravdu pořádný kus nabíječky :)

    2) dovedl bych si v ceně představit i obě teplotní čidla. Dají se přikoupit, ale klidně bych si těch 150-200Kč připlatil a měl nabíječ plně vybavený už z krabice. Také další typy nabíjecích kabelů, tak jak je mají v ceně například nabíječe Turnigy Accuel-8 a Accucel-6 by se hodily. V krabici nenajdeme ani jediný – všechny si musíte udělat a že je jich dost.

    3) nabíječ je velmi hlučný při nabíjení. Z nepochopitelných důvodů má všechny 3 ventilátory buď úplně zastavené, nebo jedou na plný výkon, nabíječ je v tomto režimu – což je v podstatě téměř po celou dobu nabíjení – velmi hlučný, což se ale dá pochopit vzhledem k nabíjecím výkonům. Co se pochopit nedá je to, proč při nabíjení i malým proudem v jednotkách A nejsou ventilátory regulované jako u ostatních nabíječek. No nic, budu si muset zvyknout, nebo čekat na update FW – pokud nějaký bude.

    4) nabíječ má opravdu hodně uživatelských nastavení a díky relativně velkému displeji se docela dobře nastavují, ale díky zkosení hran vedle klávesnice se rukou těžko trefuje na dost tuho jdoucí tlačítka. Po půl hodině hraní si s nabíječem dost bolí ruka. Při rutinním používání nabíječe s hojným využíváním již nastavených pamětí tento problém sice přetrvává, ale není už tak podstatný.


    Co mě překvapilo nebo mi vadí:

    Co je ale horší je, oproti nabíječům, které jsem měl v ruce za roky, kdy se zaobírám elektrolety, je subjektivně málo přehledné přepínání výstupů, resp. indikace právě aktivního kanálu. Logické by bylo tmavé podsvícení vybraného kanálu. Zde je to obráceně a vždy při nabíjení více sad najednou si musím dávat pozor na to, který kanál mám vybraný.


    Další věcí, která mi úplně nevyhovuje je obrazovka balanceru, ve které je sice krásně zobrazen rozdíl v napětí v milivoltech mezi nejvyšším a nejnižším napetím na dvou nejvíce rozdílných článcích, ale neexistuje možnost jak si na poměrně velkém displeji nechat zobrazit naráz napětí na všech, nebo alespoň co nejvíce článcích najednou. Jde se mezi články jen po jednom přepínat, což mi moc nevyhovuje. I tak levné nabíječe jako  Turnigy s malým displejem toto mají vyřešeno podstatně lépe. Celkově bych řekl, že ovládání šlo vyřešit po ergonomické stránce lépe a docela bych přivítal osazení místo tuhých tlačítek třeba otočným kolečkem, stejným jaké používá na svých nabíječkách například Robbe nebo u svých pultových vysílačů Graupner. Velmi by se tak zrychlila volba uživatelských nastavení.


    Další věcí, kterou nechápu a rozčiluje mě je to, že při držení tlačítka nahoru nebo dolů se po chvíli nezrychlí přepínání hodnot, ale jede stále stejnou rychlostí, navíc mezi minimální a maximální hodnotou nelze plynule přepínat v jednom směru. Příklad. Mám vybranou hodnotu 1 a potřebuji nastavit například 20, nezbyde mi nic jiného, než dost dlouho držet tlačítko nahoru až se dostanu na hodnotu 20. O co rychlejší by bylo stisknout jednou klávesu dolů a být na 20 hned? Je to pro programátory takový problém použít při práci občas hlavu? Nicméně na všechno se dá zvyknout a většina věcí, které mi vadí lze vyřešit při naházení všech sad do pametí, je jich tu 20 pro každý kanál, takže víc než dostatečné množství pro každého. Pak je nabíjení záležitostí vybrání paměti, vybrání toho co chci se sadou dělat – nabíjet/vybíjet/store mód a podržení tlačítka Enter. Pohoda. Věřím ale, že pokud by se někdo tímto chtěl zabývat, je to záležitost pro jednoho programátora maximálně na pár hodin a je to řešitelné updatem FW.


    Co mě také nemile překvapilo je to, že jde na trh nabíječ, který má osazen miniUSB port pro propojení s PC, ale nedodává se k němu ani kabel a už vůbec pro něj není dostupný jediný SW. Podle informací dovozce – firmy Pelikán –  by měl být SW pro PC být k ZAKOUPENÍ!!!! počátkem února. Proč za SW k nabíječi, kdy jej téměř všichni ostatní dávají na web ke ztažení zdarma, chce prodejce ještě platit mi zústává záhadou. Propojovací kabel bude, předpokládám, standardní 5pin miniUSB za pár korun, ale platit za SW k nabíječce mě docela vytáčí. Uvidíme jak to dopadně. Jakmile bude dostupný, napíšu sem info.


    Mimo těchto, většinou přes update FW řešitelných, drobností jsem s nabíječem maximálně spokojený, dodělal jsem si další, delší nabíjecí kabely a užívám si pohody bleskurychlého a přitom šetrného nabíjení. Zatím se mi nepodařilo ani u hodně rozhozené sady donutit nabíječ zabloudit a poslat některý ze článků tam, kde napěťově nemá co dělat, takže velká pochvala pro autora nabíjecích algoritmů!


    Pokud budete mít jakékoli dotazy, nebojte napsat sem do diskuse pod článkem, rád na dotazy odpovím.


    Do galerie jsem nafotil několik fotek z provozu nabíječe pro zájemce o nákup tohoto nabíječe.



    Similar Posts:

    Rubrika: Modelářská elektronika

    38 komentářů »

    1. Komentoval tomas

      Duben 1, 2011 @ 18:58

      je to asi 2 měsíce stará baterka 2200mA 3 članky 11.1V . destičku připojenou nemám ikdyž ji připojím pořad se to tváří jako by zapojená nebyla. předtím byla vybytá cca 80% ale měl sem rozbitý zdroj tak měsíc zůstala ležet vybitá. na C60 mám nastaveno vše podle návodu .
      když měním nabíjecí proud nic se neděje proud kolisá mezi 20-25mA

    2. Komentoval Jirka Chvátal

      Duben 3, 2011 @ 21:32

      Vezmu to postupně.
      Předpokládám, že akku máš připojenou jak přes balancční destičku, tak přes silové konektory, ano?
      Pokud ano, zkus změřit voltmetrem ručně na balančním konektoru napětí jednotlivých článků, mělo by být cca kolem 3-3,6V na článek. Sedí?
      Jak to myslíš, že měníš výstupní proud, ale nic se neděje? Myslíš tím, že je tam pořád ta hláška?
      myslím si, že máš zřejmě nesprávně zapojený balanční koenktor na baterce, resp jinak, než ho očekává nabíječ. Zapojení balančního konektoru najdeš v návodu. Zkontroluj to, proměř, jestli plusy a mínusy jednotlivých článků sedí oproti popisu v návodu. Máš ho stejně?

    3. Komentoval Petr

      Květen 14, 2011 @ 20:17

      Dobry den,mam na vas dotaz.Nabijim ze dvou12V 100ah baterii lipoolky 2 X 6S 5800 ,nabijim 2C co daji lipolky a druhy vystup mi hlasi error ze baterie ma prilis nizkou teplotu ikdyz zadny teplotni senror nemam pripojeny.Po nekolika resetovani escapem a znovu odstartovanim nabijeni se nabijeni nekdy chytne.Prvni vystup nabiji v pohode. Mam i novy SW. Mate pro me radu ?

      Diky Petr

    4. Komentoval Jirka Chvátal

      Květen 14, 2011 @ 23:55

      Zdravím. Mám. Nabíječ je vadný a je třeba jej vyměnit. Pošlete jej zpět prodejci spolu s popisem závady.

    5. Komentoval Petr

      Květen 15, 2011 @ 08:16

      :-) testuji kamaraduv totozny nabijec a chova se podobne.Take hlasi error na druhem vystupu.
      Tak ted uz opravdu nevim…. Petr

    6. Komentoval Jirka Chvátal

      Květen 15, 2011 @ 22:00

      Jsou tací, co ho museli reklamovat i 3x. Pošli ho na reklamaci.

    7. Komentoval Jirka Chvátal

      Červen 24, 2011 @ 09:20

      Včera jsem si u svojí C60 nahrál nový FW V 4.10 ze stránek Pelikána. Sice jsem nikde nenašel popis změn, což je samo o sobě podivné, ale nabíječ funguje jako předtím, resp. jsem si žádné změny nevšiml. Věřím, že nějaký důvod to mělo, takže jsem ho tam dal. A co vy ostatní, víte o nějakých změnách, případně změně chování nabíječe po flashi firmware?

    8. Komentoval vodvi

      Červen 24, 2011 @ 12:56

      Ahoj,po telefonátu k Pelikánovi mě bylo řečeno,že se aktualizace týká jen “zdrojové části nabíječe” a na funkčnost to nemá pro uživatele žádný vliv.Nějaké ” kosmetické” úpravy ale jinak nic.
      Důležitých věcí,jako je nabíjecí proud,měření napětí jednotlivých článků atd.,se to netýká.Tak nevím,jestli má vůbec cenu se tím zabývat…
      Jo a na ot. proč není popis změn mě řekli,že to nedávají,pokud to není životně důležité(ty změny FW).
      Asi se opravdu jedná jen o kosmetickou úpravu…
      Jinak ale nabíjí super a jsem s ní spokojenej.

    RSS komentářů k tomuto článku

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby