Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

Fotky z tréninků a soutěží našich indoor letců.

Seznam akcí pořádaných LMK Čmelák Holešov

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 29 Srpen 2011, 22:47

    Donovalské průlety 2011 – fotogalerie

    Dnes, den po návratu z Donoval, vzpomínám na všechny ty dojmy, které ve mě návštěva Donoval zanechala. Začalo to pozvánkou od kamaráda Míry Buryana. Donovalské průlety … Donovaly … Kopec … Slovensko … Hmm, zní to zajímavě … Stejně nemám nic, s čím by tam šlo létat … A stejně není čas … Prostě jsem to odložil ad akta s tím, že mě to sice mrzí, ale nemůžu být všude a dělat všechno, co by se mi líbilo. Jenže pak přišly další akce a Mirkův prstíček stále šťoural  a myšlenka na Donovaly stále hlodala … Až jednoho dne přišla možnost pořídit celokompozitového svaháka Bird od Radka Munzara. Prostě jsem volání Donoval podlehl a slíbil sobě i Mirkovi, že letos už fakt pojedu.


    Termín akce se rychle přiblížil, předbíhalo tomu několik telefonátů od Mirka, jestli jako fakt jedu a jestli sebou nevezmu ještě někoho dalšího. Obvolal jsem pár kamarádů a nakonec jsem zlanařil ještě Miloška Vaculíka a kluky Zdražilovce.


    Zdražilovci jeli s bydlíkama a společnost jim dělal 4m Fox a 5m Swift, Milošek vezl 5m Akelu a 2m starého svaháka. Já naložil Peťku, Birda a nedávno pořízeného krasavce F3B double carbon Dinga od Vaška Vojtíška. Přibalili jsme nějaké oblečení, balík balené vody, něco jídla na cestu, něco EUR, pytel dobré nálady a velehory očekávání věcí příštích.


    V Holešově jsme se setkali s Miloškem a jeho paní a spolu vyrazili směr Donovaly. Po 4 hodinách pohodové jízdy jsme dorazili k lyžařskému středisku, ubytovali se v “Chatě pod Magurou”, dali si pivko a něco dobrého na zub. Ubytování luxusních 10EUR na osobu a noc, zpáteční lístek na lanovku na kopec 5,50 EUR. Restaurace přímo pod chatou, čepovali Zlatého bažanta. Co chtít víc? Na místě byl už Milan Cvenar, se kterým se známe už z Hranic, a další kluci. Míra Buryan i s vnuky nakonec dorazil až kolem deváté večer.


    Slezli jsme se ve společenské místnosti, povídali, popíjeli, koukali na videa a vůbec strávili pohodový večer s bandou podobně postižených bláznů.


    Ještě večer jsme se domluvili na tom, že se o půl deváté ráno sejdeme na briefingu, a asi v 9 vyrazíme na lanovku na kopec. Jak řekli, tak udělali, a už v 9 jsme seděli spolu s Peťkou, Miloškem, jeho paní a Milanem v jedné kabince, každý ověšený batohy a modely. Míra Hlaváček, Kamil Tomanec s rodinkou a EEPákem, Lukáš Heisig s 4m DG-600 od Radima Horkého, Standa Šimeček a jeho KA-4 a další kluci.  Já s sebou táhl F3B Dinga, fotobatoh, batoh s vysílačem, bednou s 1,4kg olova jako balastem do Dinga a dalším batohem 12V gelovkou, nabíječem a hromadou kabelů na nabíjení. To vše s cílem být na kopci tak dlouho, jak to jenom půjde.


    Na kopci jsme se vysypali z kabinky ve výšce 1400 mnm, naházeli na sebe modely a batožinu a vyrazili směr vrchol jižního svahu, na který vede úzká cestička místy lemovaná stromy. Po 15 minutách jsme stáli na vrcholu svahu. Foukalo odhadem kolem 8m přímo na svah a pod námi se otevřela díra s převýšením kolem 400m. Nalevo lanovka, napravo malý hrb. Mezi tím několik set metrů dlouhá hrana. Něco takového se u nás nevidí. Několik minut jsem fascinovaně hleděl dolů a obdivoval okolní kopce a panorama. Na kopci jsme se postupně všichni sešli, přijeli i kluci z Bystrice a z Polska, kteří byli i u nás v Holešově na aerovlecích.


    To už ale Míra skládal 3,5m L-33 Solo a i ostatní začali zbrojit. Vyrazil jsem s foťákem udělat pár fotek a poté skládat Dinga. Následovaly pravé svahové orgie, několik modelů stále ve vzduchu, směsice orchidejí, svahových speciálů, historiků i polomaket. Všichni jsme se nemohli nabažit řádění nad takto úžasným svahem. Většina z kluků sem jezdí už roky, někteří, jako Míra Buryan a další, sem jezdí pravidelně už 13 let, ale i přesto si to užívali jako by tu byli poprvé …


    Svah nosil naprosto všude, bylo naprosto jedno kde a jak jste létali, nebyl problém přiletět nad hranu svahu třeba ve 100m, potopit model kolmo dolů do díry, nechat jej zřítit až do údolí a pak přitáhnout … Model setrvačností vyletěl do stejné výšky v jaké jste přiletěli a takto jste modli létat do nekonečna. Asi 200m nad svahem fungovala hodně ostrá termika, podle varia byly nejsilnější nebyly stoupáky kolem 6m/s vyjímkou! Prostě fantazie.


    Střídal jsem létání s focením a odhazováním modelů kamarádům, nakonec mi Luděk Kokeš půjčil svého nádherného Krajánka, takže jsem si polétal i s historikem. Miloš létal v pátek se svým svahákem a v neděli, kdy vítr zesílil až k 15m/s jsem mu půjčil svého Birda. Létal jako by s ním létal roky … Zdeněk a Libor Zdražilovi honili Foxe, Swifta i Stingy jako splašení, věřím, že i oni byli rádi, že se nakonec na poslední chvíli nechali ukecat aby jeli …


    Těžko se tolik zážitků popisuje, to je nutné zažít. Snad víc napoví fotky a videa z paluby mého Dinga a L-33 Solo Erika Herudka, natočená jsou mojí Full HD kamerkou GoPro HD.


    Pokud byste někdo z vás chtěl na Donovaly ještě tento rok zajet, můžeme si udělat společně výlet, Donovaly jsme s přítelkyní vyhodnotili jako nejlepší modelářskou akci letošního roku a za to vděčíme Mirkovu pozvání. Míro DĚKUJEME, byla to BOMBA!

     

    PS: V neděli jsme se zajeli ještě s Mírou Hlaváčkem, Erikem, Milanem Strnadelem a Lukášem Heisigem podívat na Vrátnou, i tady by se dalo létat, už jsme si vyhlédli svah přímo u lanovky na jižní vítr. Když letošní Donovaly zrekapituluji, 4 dny volna, 2 dny naprosto fantastického polétání na parádním svahu, kde mi Dingo od svého prvního záletového letu dělal jenom samou radost, po parádní výlet na Vrátnou … Odjíždět se nám, při vzpomínce na pondělní návrat do práce, rozhodně nechtělo …


    Fotky ze soboty od Zdeňka a Libora Zdražilových


    Fotky – Donovaly a Vrátná

    Similar Posts:

    Rubrika: Létání na svahu

    9 komentářů »

    1. Komentoval Ivo M

      Srpen 30, 2011 @ 00:27

      Proč mi nikdo neřekl, že tam bude aji Peťka? Ha? Sabotéři ! ! ! ! ……. :o)

      Fotky z předloňských Donoval:

      https://picasaweb.google.com/104875126477734997799/DonovalskePrulety2009Den1

      https://picasaweb.google.com/104875126477734997799/DonovalskePrulety2009Den2

      ivo

    2. Komentoval Jirka Chvátal

      Srpen 30, 2011 @ 06:17

      Ivošku, a já se na tebe tak těšila, a ty nikde ;-) Nečekali jsme, že si takovou akci necháš ujít. Teď se všichni za trest musí dívat na Jirkovy fotky :-) P.

    3. Komentoval Zdenek Z

      Srpen 30, 2011 @ 07:22

      Dekujem za pozvani,

      bylo to neskutecne….radili jsme jak za mlada ve ctyriactyricatem….kam se hrabou Dolomity …..par i nasich obrazku…z nasi zahradky…https://profiles.google.com/112529320470155261207/photos

    4. Komentoval Tomek Cyrulik – PL

      Srpen 31, 2011 @ 20:32

      Polski Team se taky dobrze bavil v patek na svahu. To bylo tak pekne ze az na konec v moim DG se neco trup v zadu zlomal ale to se da spravit. Jak budou nejake fotki to dam odkaz.
      Zdravim cely Czesky Team :)

    5. Komentoval Jirka Chvátal

      Srpen 31, 2011 @ 20:33

      Ahoj Tomi, to víš že spravíš a na aerovlecích nebo na svahu zdar!

    6. Komentoval www.svahy martin

      Září 2, 2011 @ 11:03

      Zdravím nadšencov svahového lietania.Bol som na Donovaloch pred 2 týždňami.Fúkal severozápad.Ten svah je asi 300 m po hrebeni od miesta kde ste lietali.Tiež je velmi dobrý.Bola tam tohtoročná Eurotour F3F.Chodím lietat aj do Vrátnej-Snilovské sedlo.Ale nie je to na juh bohviečo!Sever je celkom v pohode. Ale nič na Slovensku sa nevyrovná svahu Krížna .To by ste mali vidieť!!!Ateraz ked sa dá výstdostať autom na hotel Králova studňa-je to odtial na pešo kúsok.Viac na mojom webe.Pozdravujem do Čiech,všetko dobré.

    7. Komentoval Jirka Chvátal

      Září 2, 2011 @ 13:25

      Ahoj Peter, díky za komentář, rádi se přiučíme, já byl na Slovensku létat poprvé a nadchlo mě to. Máme v merku zkusit Vrátnou, byli jsme se tam podívat a tuším na J směr hned u lanovky se nám to zdálo s klukama dobré, startovat cca 150m napravo od lanovky a létat směrem doprava nad svahy. Križná nás taky láká, na tvém webu jsem ale stránku o tomto svahu nenašel, mohl bys sem poslat prosím odkaz, GPS souřadnice, fotky atd? Tj. ideálně link na stránku, kde se o ní píše? Díky moc, Jirka

    8. Komentoval Marek

      Prosinec 31, 2011 @ 12:56

      Ahoj, už máte nějaký termín na podobnou akci v roce 2012 ? Rád bych se k Vám připojil, tedy pokud by Vám to nevadilo.

    9. Komentoval Jirka Chvátal

      Prosinec 31, 2011 @ 14:03

      Ahoj Marku, i v roce 2012 určitě Donovalské průlety budou a určitě tam pojedeme. Stačí když budeš sledovat kalendář modelářských akcí na rok 2012 na našem webu, odkaz je tady: http://lmk-cmelak.cz/blog/rubriky/kalendar-modelarskych-akci/ najdeš ho vpravém menu dole. Termín, pokud se nezmění, je 3-5. srpna. Určitě nebude vadit, když se přidáš :-)

    RSS komentářů k tomuto článku

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby