Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

Silvestrovské polétání 2017, sraz v 10 hod. na modelářském letišti.

Zapište si do diářů, výroční schůze bude 26. ledna 2018. Místo a čas bude ještě upřesněn.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 23 Květen 2008, 16:31

    Absurdní vyhláška proti modelářům v Čechách a na Moravě tiež!

    Včera se mi dostal pod ruku dokument vydaný řízením letového provozu ČR s názvem “Bezpečnostní opatření Ministerstva dopravy – odboru civilního letectví č. 2/2008“. Při jeho čtení jsem nevycházel z údivu a po jeho přečtení jsem měl chuť vyběhnout na úřad, vzít pod krkem prvního úředníka, který mi příjde pod ruku a tlouct s ním o zem.


    Nesmysly, které se v tomto dokumentu skrývají pod rouškou snahy o bezpečnost provozu letadel, jsou do nebe volající a nemají jedinou oporu v legislativě EU, tím míň podobnost s nařízeními v okolních zemích EU. Máte rádi větroně? Velké větroně? Rádi si točíte termiku kam to jde? NELZE. Max 100 metrů, výš s modelem, tedy pardon, bezpilotním prostředkem NESMÍTE! Lítáte rádi s větším akrobatem? Máte např 2,5m akrobata na benzín? Lze, ALE, začněte šetřit, minimální částka na kterou musíte být pojištěni činí 3 000 000 Kč!

    Už takto je problém v ČR modeláře vůbec pojistit, co teprve teď, kdy je modelaření svým způsobem postaveno mimo zákon … Aerovleky? Max do 100 metrů, soutěže nebo veřejné akce? Smůla, ve stávající podobNELZE. Létající modelář může létat NEJBLÍŽE 50m od nejbližší další osoby. Leda by vzal vlekař a vlečený hlásnou troubu …

    S modelem dále nesmíte za letu k jakékoliv osobě, prostředku nebo stavbě, které nejsou součástí předmětného provozu, na horizontální vzdálenost menší než 100 m. tj. konec veškerých modelářských show! Kdo z diváků by se přišel podívat na tečky létající někde v dálce … Máte svoji modelářskou plochu na dohled letiště nebo přímo na něm, jak to bývá obvyklé? Bez povolení letiště NELZE. Nejblíže můžete s modelem bez povolení létat 5,5 km od nejbližšího letiště !!!!!!

    Líbí se vám na modelářských akcích tolik oblíbené vyhazování bonbónků pro děti z modelu? NELZE! Máte větší model a nadávali jste, že vám předchozí legislativa nepovolovala těžší model než je 25 kg? Smůla, ta nová váhu omezila pro jistotu na 20 kg. Cokoli těžšího do vzduchu nesmí.

    Svůj model MUSÍTE na požádání předložit k prověření úřadu civilního letectví, jeho kontrolóři pověření státním dozorem nad touto vyhláškou mají pravomoce vám vzlet s tímto modelem úplně zakázat. Líbí se vám noční lety s osvětleným letadlem LEDkami? NELZE! Nesmíte létat ani v řízeném prostoru, což je díky rozpínavosti Armády ČR např. nedaleko nás území o rozloze desítek km čtverečních ….

    Máte rádi hydroplány? Rádi si zalétáte o dovolenýc,h na nějakém rybíku nebo přehradě? NELZE! Je toho povíc, co v novém nařízení nedává smysl, ostatně čtěte sami …


    Jaký názor na toto opatření máte vy? Přispějte do diskuse pod článkem …

    Similar Posts:

    Rubrika: Články

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby