Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

---Výroční členská schůze se bude konat 26.1.2018 v 17.00 hodin na Starém pivovaru v Holešově.

---Silvestrovské polétání se bude konat od 10.00 hodin na naší modelářské ploše. Všichni jste srdečně zváni.

Silvestrovské polétání 2017, sraz v 10 hod. na modelářském letišti.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 7 Duben 2014, 23:03

    GPS triangle contest eurotour – Slovenia – Krško 2014

    Další závod seriálu GPS Eurocup je za námi. Tentokrát neproběhl v původně avizované Ptuji, ale o kus dál v Leskovci pri Krškem na ploše místního modelářského klubu. Přivítaly nás známé tváře v čele s Matejem Rozmanem jako pořadatelem. Opět o nás bylo parádně postaráno. Klub má parádní plochu, zázemí s elektřinou, vodou, splachovacím záchodem atd a to prosím uprostřed polí, v blízkosti atomové elektrárny a vojenského letiště. Je víc věcí, které byste tady v Česku nezažili a tam jsou normální a nikdo se nad tím nepozastavuje.

     

    Vyrazil jsem s naloženým autem a Extrou na střeše v pátek brzy nad ránem abych v Brně nabral ještě do auta dalšího kamaráda, kolem sedmé jsme vyrazili směr Rakousko. Po sedmi hodinách příjemné cesty jsme byli na místě. Už se létalo a tak jsem postavil stan, nachystal spacáky a karimatky a složil Extru a přidal se k příjemnému poletování a trénování.

     

    V sobotu nás přivítalo deštivé počasí a přes četné pokusy jsme sobotu odpískali s tím že v sobotu bude určitě lépe. Bylo. I když rozjezd byl vlažnější, nakonec i sluníčko svítilo a celkem příjemně pražilo. Soutěž probíhala v rychlém tempu, většinou jsme se vlekaři střídali ve dvojicích s jedním náhradníkem pro případ nabíjení nebo tankování.

     

    Většinou jsem vlekal ve dvojici se slovinským vlekařem Matejem Pultarem – mimochodem létá s jeho Belancou na DA150 výtečně a s Martinem Molínkem s jeho Pilatusem na DA120. Jeden vlek následoval druhý, v neděli se odlétal hned v 9h ráno jeden speed, tj. rychlostní kolo s jedním obletem trojúhleníku a pokud se nepletu 4 kola termiky. Soutěž v třídě Up&Go, tj. větroně se startem výklopným pohonem se musela zrušit, díky počasí by se 2 kategorie odlétat v neděli nestihly.

     

    Přijel i Florian Schambeck – majitel firmy Florian Schambeck Luftsporttechnik – výrobce výklopných pohonů a kompozitových obřích větroňů. Velmi příjemný chlapík, který ochotně odpovídal na všetečné dotazy. Přijel s jeho Arcusem v měřítku 1:2,9 o rozpětí 6,9m a s nádhernou maketou ASH-25mi v měřítku 1:2,5 o rozpětí 10,4m s výklopným pohonem. Jeho provedení a letový projev myslím překvapil úplně všechny. Naprosto realistický a majestáný letový projev a minimální opadání. Jenom jeho cena, bratru 10 300 EUR za prázdný model bez vybavení a pohonu není právě lidová :-)

     

    Florian Schambeck nás pozval na GPS contest, který se poletí tento rok v Německu. Kdyby bylo jenom víc času … Vzdáleností je to cca podobně jako Slovinsko.

     

    GPS technika nás v sobotu docela potrápila, pravděpodobně kvůli počasí, v neděli ale vše šlapalo dobře. Vlečné šlapaly na 100%, pokud jde o větroně, byly 2 totálky a jedno poškozené křídlo. To vždy zamrzí, tím spíš že jde o poměrně hodně velké škody. Pojištění, které bylo povinné, opravdu není od věci.

     

    Při cestě zpátky jsem si řekl, že se do Slovinka opět velmi rád vrátím, ale na delší dobu, projet si pár měst, poznat víc místni lidi, ochutnat zase místní víno, které tu pěstují snad už od batolat :-)

     

    Na závěr bych rád poděkoval Matejovi Rozmanovi a jeho teamu za vřelé přijetí, kolegům vlekařům za perfektní práci a také všem slovinským pomocníkům, jejichž jména si už nevybavuji, ale bez nich by celá akce tak hladce neproběhla.

     

    Výsledky: 1. místo Evert Böhrer (Belgie), 2. místo Marco Mani (Švýcarsko), 3. místo Martin Holub (Česko).

     

    Všem díky a za rok zase na viděnou :-)

     

    Fotky od Tomka Cyrulika

    Krásné fotky od Ivoše Makového

     

    Předávání cen a společné video:

    Similar Posts:

    Rubrika: GPS Triangle Eurocup

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby