Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

Silvestrovské polétání 2017, sraz v 10 hod. na modelářském letišti.

Zapište si do diářů, výroční schůze bude 26. ledna 2018. Místo a čas bude ještě upřesněn.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 15 Květen 2016, 22:49

    Mirek Buryan staví maketu větroně Zlín X – 4. poslední díl

    Kamarád Mirek Buryan staví krásnou maketu Zlín X v měřítku 1:3 o rozpětí 5m a podělil se se mnou o popis ze stavby a hromadu krásných fotek … Zde je  poslední, 4. díl …


    Technické parametry modelu:
    Rozpětí 5m, délka 2m, plocha křídla 150 dm2, váha 9 kg, plošné zatížení 60g/dm2.
    Napájení je ze čtyř článků NiCd Panasonic 3000. Model je řízen vysílačem Futaba FX 30 s naroubovaným modulem Jeti EX. Přijímač je osmikanálový Jeti.

     

    Zálet se uskutečnil na mém domovském letišti Hranice – Drahotuše koncem dubna. Vlečná Miss Morava s motorem ZDZ 80 si s modelem lehce poradila přesto, že větroň nemá kolo ale jen přistávací lyži. Model vyžadoval pouze malé dotrimování křidélek a napoprvé krásně letěl. Ochotně jde do kroužení ale je třeba hlídat náklony. Měl jsem obavy z přílišného zúžení křídel ale ty se naštěstí nepotvrdily. Díky „špičatým“ křídlům a červené barvě je na obloze dobře čitelný. Na následující modelářské akci Hranická termika, model obstál i v silném větru 7-9 m/s.

     

    Ing. Jaroslav Lonek patřil k našim nejvýznamnějším leteckým konstruktérům před 2. světovou válkou. Jeho větroň Zlín-X a motorová sportovní letadla Zlín XII a Zlín XIII by mohly být v podstatě začátkem jeho kariéry nebýt jeho popravy Němci před koncem války coby aktivního účastníka odboje. Model Zlín-X tak může být malým připomenutím předválečné československé konstruktérské školy.

     

    Děkuji všem, s nimiž jsem během stavby konzultoval postupy a kteří mi nějakým způsobem pomáhali. Za všechny jsou to Milan Cvenar, Honza Vališ, Petr Lužný, Ivoš Nezhyba aj.

     

    Miroslav Buryan
    Modelářský klub při aeroklubu Hranice na Moravě.

     

    Similar Posts:

    Rubrika: Modelářská dílna

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby