Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

1.10.2016 od 14h pořádá LMK Brusné Dětský letecký den

Fotky z MČR F3K 2016, které probíhalo na naší modelářské ploše v Holešově najdete tady a tady.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Marcel Králík, 24 Březen 2009, 08:39

    F3B – o čem to je a jak začít?

    Na internetu lze najít poměrně hodně informací o modelech používaných pro kategorii F3B, ale málo o tom, jak vlastně s F3B začít a co vše k tomu do začátku vlastně potřebujete. Rád bych, aby Vám tento krátký seriál článků přiblížil mé začátky v F3B, kroky, které mě k němu přivedly a také, aby podaly obrázek o tom, s čím se každý, kdo se s touto královskou kategorií rozhodně začít, nevyhnutelně setká.


    Vše začalo před pár lety. Létával jsem hodně svahy. Tenkrát jsem měl svého prvního kompozitového větroně, Lynx od DSmodel. Na svahu jsem se potkal s klukama co lítali F3B brusy. Tam jsem měl poprvé možnost uvidět jak se tyto brusy v letu chovají. Můj Lynx mě hodně naučil, ale ve srovnání s F3Bčkama se to nedá srovnávat. Jsou to úplně jiné modely.


    Už tehdy ve mě začalo hlodat přesvědčení, že F3B brus je pro mě to pravé. Tehdy jsem jen mírně odbočil a pořídil létaný model kategorie F3J. Moc mě ale nepřesvědčil. Proč? Létal skvěle, ale byl to takový líný autobus. Chyběla mu univerzálnost, kterou oceňuji u F3B modelu.


    Po této zkušenosti už bylo moje směřování pevně dáno. Chtěl jsem univerzální stroj, který ve vzduchu nezničím a odpustí mi i ne vždy podařené přistání. Přitom zvládne jak termiku, tak adrenalinové létání na svahu, kdy i ptáci chodí raději pěšky. O mém modelu F3B Lady od Franty Bajera se můžete dočíst tady.


    Mezitím jsem měl jedinečnou možnost zúčastnit se s klukama z klubu jako pomocník závodů kategorie F3B. Dva roky jsem s nimi jezdil po závodech a pilně sbíral zkušenosti. Musím říct, že mi to hodně dalo. Přesto, když vzpomenu na svoje první závody … Ostuda. To co doma vždy bez problému zalétám, na závodech už ne. Žádný učený ale z nebe nespadl, že. Hlavně je třeba trénovat zvládání stresových situací.


    Během těch dvou let jsem postupně začal zjišťovat, co vše je potřeba k létání F3B. A není toho málo. Naviják, kladku, silony, padáček, autobaterii, báze a zaměřovadlo. A také dobrou partu lidí se stejným koníčkem. Dobrá parta podobně postižených lidí kolem sebe je, nejen do začátků,  k nezaplacení.


    Další článek o tom jaké vybavení je pro létání F3B potřeba bude brzy následovat.


    Similar Posts:

    Rubrika: Články

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby