Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

1.10.2016 od 14h pořádá LMK Brusné Dětský letecký den

Fotky z MČR F3K 2016, které probíhalo na naší modelářské ploše v Holešově najdete tady a tady.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 27 Duben 2009, 21:34

    Pojištění modeláře proti škodě způsobené …

    Dnes mi kamarád Marcel Králík poslal link na modelářské pojištění, které je dohodnuto pro širokou modelářskou obec Českomoravskou modelářskou asociací, vzpomněl jsem si, že jsem už několikrát na toto téma prohledával internet a dokonce se dotazoval institucí, u kterých jsem pojištěný, zda poskytují pojistku, která by kryla škodu způsobenou třetí straně, určenou pro modeláře. Jaká byla odpověď?

    Odpověď byla buďto ne, nebo ano, ale podmínky byly vyloženě tristní. Až dnes jsem tedy udělal onen chválihodný čin a pojistil se. A co vy? Jste pojištěni?


    Co je třeba pro to abych byl pojištěn? V zásadě nic složitého. Stačí se přihlásit na stránky Českomoravské modelářské asociace, vyplnit dotazník s iniciály a vybrat si z několika možností dle států, kde chci létat možnosti jsou ČR+SR, EU (mně stačí ČR a SR, plánuji totiž modelářskou dovolenou v Tatrách) a podle hmotnosti mých modelů.


    Protože létám velké větroně i velké akrobaty na benzín, zvolil jsem možnost ČR+SR a model o hmotnosti do 20kg. Odeslal iniciály, obdržel číslo účtu, kam je třeba zaslat peníze a info, že mi dojde po připsání peněz na účet certifikát o pojištění a pojistná smlouva. Ta je samozřejmě k nahlédnutí na stránkách ČMMS.


    Důležité je, že pojištění platí jak pro individuální činnost modeláře (na rozdíl od “pojištění”, které si platíme ve formě ročních plateb za známku), tak pro veřejná vystoupení či soutěže.


    Formulář pojištění najdete tady.


    A co vy? Jste už pojištěni, či plánujete si pojistku uzavřít? Hlasujte prosím v anketě.


    Jste pojištěni?

    Zobrazit výsledky

    Similar Posts:

    Rubrika: Články

    6 komentářů »

    1. Komentoval Dzordzik

      Duben 30, 2009 @ 06:29

      K výsledkům ankety … Přiznám se, že jsem podobný výsledek očekával. Na ty, kteří odpověděli Ne, zkusili jste se zamyslet nad tím, jakou škodu dokáže udělat, byť omylem či technickou závadou, padající mode? Rozbité auto, zraněný, či usmrcený, kolega modelář … Myslím že byť základní pojištění za cca 450 Kč na rok, je to nejnutnější, co by každý rozumně uvažující modelář měl podniknout. Ostatně je to cca koruna dvacet denně nebo 4 krabičky cigaret …

    2. Komentoval Marcel

      Duben 30, 2009 @ 08:13

      Jirko souhlasím s tebou, ale nemá cenu někoho přesvědčovat. Jsem smutný s osobního přístupu některých lidí. Ale to už tak je, jsem zvědav jak by dopadla případná domluva v případě škody, a to že máme ve vzduchu všichni spoustu peněz není potřeba připomínat. Ale nechci sýčkovat. Každý se musí rozhodnout sám, za sebe jen říkám ” nerozumím Vám a doufám, že s těmi co nejsou pojištěni, nebudu muset řešit případné škody ”
      Marcel

    3. Komentoval Dzordzik

      Duben 30, 2009 @ 08:19

      Vzhledem k tomu, že jsem nedávno jednu škodu řešit musel a poznal na vlastní kůži a dotyčný pojištěný nebyl, tak vím velmi dobře jak to dopadá. Dopadá to tak, že vám nikdo za zničený model nedá buďto vůbec nic, nebo cenu odpovídající zlomku skutečné ceny zničeného modelu. Naštěstí šlo jen o model, nestalo se nic vážnějšího. A sám vím, jak by to dopadlo, pokud bych já sám někomu způsobil škodu, prostě nebudu mít na to platit někomu tisíce až deseti, či statisíce za způsobenou škodu. Nehodlám nikoho přesvěčovat, jen apeluji na zdravý rozum každého z nás. Částka je to zanedbatelná, ale v případě že dojde na lámání chleba, dokáže zajistit to, aby z toho obě zúčastněné strany vyšly se štěstím v neštěstí.

    4. Komentoval Marcel

      Duben 30, 2009 @ 11:07

      Tvůj případ je vzorový příklad, jak to dopadlo když nebylo pojištění. Každému bych přál zažít na vlastní kůži.

    5. Komentoval Dzordzik

      Duben 30, 2009 @ 13:01

      Já bych to každému nepřeál, ale jako odstraující případ to zafungovalo skvěle. Když si uvědomím, že by to např. místo Gladiátora byl Big Ceres, tak netuším co bych dělal. Když si ředtavím, že by onen dotyčný místo jednotek tisíc měl platit desetitisíce za drahý model, asi by si to šel rovnou hodit, případně já, protože bych z něj ty peníze nikdy nedostal. A to je jen jeden případ, náhoda, nebyl v tom žádný úmysl. Proto jsem, v den kdy si poslal podmínky pojištění neváhal ani vteřinu každý soudný člověk by se měl zachovat podle mého stejně.

    6. Komentoval Miloš

      Květen 3, 2009 @ 20:51

      Taky bych chtěl k tomuto tématu něco dodat a to příklad – je krásný den, vezmeš sebou kamaráda, chceš mu ukázat, jak Ti lítá model, případně i nalákat jej do modelářské branže, jedete jeho autem, jsi rád, že má zájem, přijedete na místo, sestavíš model, – krásně lítá, pohoda, ale co to… najednou model z nějaké příčiny nefunguje, neposlouchá, pak rána a model trčí z předního skla Tvého – teď už kdysi kamaráda a rozběsněného pro Tebe nepřítele. “To sklo bylo vyhřívaný” zařve na Tebe a jdeš z letiště pěšky, pod paží hromadu šrotu a v hlavě otázku, jak tohle všechno vyřešíš a hlavně zaplatíš. Zkuste si zjistit, kolik stojí takové přední, vyhřívané sklo…. (A to ještě nejde o zdraví) Do modelu a soupravy dáš i desetitisíce, za pojištění už bys pak ty peníze nelitoval, kdyby se Tobě něco přihodilo. Tak se probuď!!! Miloš

    RSS komentářů k tomuto článku

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby