Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

Silvestrovské polétání 2017, sraz v 10 hod. na modelářském letišti.

Zapište si do diářů, výroční schůze bude 26. ledna 2018. Místo a čas bude ještě upřesněn.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 2 Listopad 2011, 18:58

    Problémy Peti Cigánka s vysílačem Hitec Aurora9

    Peťa Cigánek mi před nějakou dobou poslal svoje zkušenosti, respektive problémy, se svým novým vysílačem Hitec Aurora9, kterým nahradil svoje staré rádio. Bohužel se projevily výpadky v řízení následované totálními haváriemi jeho modelů. Níže už dám slovi Peťovi a jeho zkušenostem s rádiem a s reklamacemi u dovozce – RCM Pelikán. Tímto článkem nechceme hanit ani dovozce, ani rádio samotné, ale těch problémů je už příliš a navíc se opakují i po výměně rádia za jiný kus. Peťovy problémy měly svůj vývoj, napíši je tedy pro pořádek v pořadí jak následovaly.



    Nazdar chlapi,
    jak víte Aurora začala trucovat a šla do opravy, po opravě jsem ji vyzkoušel ve starším modelu Supersportster (180 cm, 4 kg, MVVS 12.7). Jak to dopadlo vidíte na fotkách. No a po delších průtazích mi Pelikán poslal fungl novou Auroru a tu prubnu ve starším modelu Aero C-104 (105 cm, 120 w, 750 g). Už těch záložních modelů nějak nemám, tak tentokrát posílám fotky před akcí.

    Petr.


    Několik měsíců to chodilo OK.Potom to od srpna na 1 – 3 vteřiny jakoby zmrzlo a zase se to chytlo. Žádné psí kusy to nedělalo. Při reklamaci vyměnili VF modul a přehráli SW v Tx i v 3 ks Rx. Nepomohlo to a zmrzlo to až do země. Při druhé reklamaci mi dali nový Tx, ale podezřele dlouho jim to trvalo. Při pomyšlení, co se mohlo přihodit mám už strach vyletět s Faraonem nebo Z-50, zkusím tedy elektro C 104. Ještě jedna důležitá věc co mi řekli: Tx i Rx musí mít stejnou verzi SW (jsou 3 nebo 4), jinak to může (a nemusí) blbnout. Nevím jak poznám verzi u Rx, který třeba dokupuju v modelářské prodejně??? Ahoj Petr.


    Ahoj Jirko,navazuji na naše nedávný maily a mám nové zkušenosti. Nový Tx jsem zkoušel v C 104 a bez problémů, je to totiž pomalý a tupý model.Potom jsem zkusil Faraona a bylo to v řiti zase. Navštívil jsem postupně dvě další letiště, ve Staré Vsi a v Říkovicích. Rádio vynechává furt a místní borci říkají že na 2.4 GHz tam není žádný problém. Potvrdila se naprosto neuvěřitelná věc, i druhé radio
    blbne, zítra zavolám Pelikánovi a to jsem tedy zvědav. Trvalo jim to 14 dní než ho poslali, tak se domnívám, že zase tak nové nebude, možná je nový obal? Aspoň vím na čem jsem, rušák to není.

    Ahoj Petr.

    Upřesnění od Petra k instalaci antén v modelech:
    Na Zlínu jsem anténu otáčel o 90° a nic. Jedná se o tři různá letadla, která neměla žádnou součástku společnou. Otázka je co je správně orientovaná anténa, u akrobata bude vždy některá poloha horší. Není to vyloženě rušák, je to výpadek signálu na 1-5 vteřin, aktivuje se failsave. Uvidím jaký bude další vývoj. Ahoj.


    Poslední info od Petra:
    Samozřejmě RX napájím tradičně přes konektor BAT a mám baterie společné jak pro serva, tak pro RX. Protože jsme se na toto téma již chvíli spolu nebavili, musím se časově vrátit zpátky. Moje akrobaty mají seřízení vše v nule,statickou zásobu trochu
    větší 7-10% a jsou vytrimované tak, aby model normálně nebo na zádech vždy klesal pod přibližné stejným úhlem, jestliže mám knipl v neutrálu. Z toho plyne, že v normální poloze musím furt mírně tahat k udržení vodorovného letu a na zádech naopak. Zmíněný akrobat byl v okamžiku výpadku na plný plyn a knipl v neutrálu, proto ten velmi rychlý konec. Failsafe jsem tehdy ještě
    nepoužil. Toto vše bylo po té první opravě (přehrání SW, nový modul).
    Na to jsem vyreklamoval nový TX.Trvalo to, ale 14 dní a šel přes servis, z důvodu, že nešel změnit mód z jedničky na dvojku po mechanické stránce(nešly povolit šroubky). Nevím, ale proč to dělali, je to popsáno v návodu a každý si to může udělat sám doma a není nutno vůbec sundávat kryty. Já jsem nakonec kryty musel sundat, protože mi hrkala anténa. Příčinu jsem zjistil
    hned – gumová průchodka nebyla na svém místě, ale byla o několik cm sjetá dolů.
    Testy jsem už prováděl na malém a pomalém elektromotoráku C 104, všechno šlapalo,tak jsem zkusil akrobata Faraona. Failsafe jsem nastavil na plyn volnoběh a výškovku přitáhnout do 3/4. Vystřídal jsem čtyři letiště, na všech to mělo krátký výpadek už při prvním letu. Akrobat přežil.
    Zprovoznil jsem tedy starý elektrovětroň Břehule (pátý model, baterky LiPol přes BEC). Výsledek špatný, model přežil. No a teď musím Pelikány ocenit, umožnili mi nevídanou věc. Jel jsem přímo k nim do skladu a vybral jsem si další nový TX z načaté
    krabice ve které byli čtyři TX. Zajímavé je, že první TX, který jsem koupil na jaře měl ID okolo 13000, druhý ze září 27000 a ten poslední pouze 231 a byl vyroben v lednu 2010 a nemá neutrál na postraních poťácích. Nebudu raději pátrat, kde se téměř dva roky potuloval.
    Koupil jsem si i přístroj HPP 22. Sám jsem si doma změnil mód z prvního na čtvrtý, přehrál jsem SW u RX, TX i modulu. V této souvislosti musím podotknout, že jednotlivé komponenty ačkoli mají teď nejnovější SW, tak čísla verzí nemají nic společného, co by napovídalo, že patří k sobě.
    Provedl jsem několik letů s elektrovětroněm, Failsafe mám nastavený jen na stažení plynu, zbytek neutrál. Problémy jsem nepozoroval, ono na takovém modelu se krátký výpadek ani nepozná. Sezóna končí, na příští rok pro jistotu nachystám nějaká pomalá éra a čas ukáže. Mám totiž podezření i na Wi-Fi sítě a harmonické kmitočty. Závěrem bych především i přes určité výhrady chtěl poděkoval firmě Pelikán za neočekávaně velmi vstřícný přístup k zákazníkovi a Auroru přes toto moje utrpení každému doporučuji, není příliš drahá, hodně toho umí a programování není složité.
    Petr.


    Fotky, které mi poslal Peťa, vznikly poté, co testoval kus, který mi přišel z reklamace:




    Jak funguje Aurora vám? Máte s ní také podobné problémy? Budeme rádi za váš příspěvek do diskuse, případně za dobře míněnou radu k věci co s tím.

    Similar Posts:

    Rubrika: Modelářská elektronika

    9 komentářů »

    1. Komentoval novfra

      Listopad 2, 2011 @ 19:19

      Zdravím,
      co baterky? Jaké, jak staré, testoval je někdo? Co měření “na stole” na pokles napětí?

    2. Komentoval Jirka Chvátal

      Listopad 2, 2011 @ 19:21

      Ahoj, snad ti Peťa odpoví. Na baterky bych ale podle toho co psal moc nesázel, byly to tuším 2 nebo 3 různé modely a aby měly čirou náhodou všechny KO baterky, tomu se mi nechce věřit. Před přechodem na Auroru s nimi létal dlouhé roky a nikdy nebyl problém na 35 MHz, pokud vím.

    3. Komentoval Jirka Chvátal

      Listopad 2, 2011 @ 19:25

      Navíc tuším, že říkal, že rádio, když model padal, bylo buď vypnuté, nebo mu nesvítil displej. Ale nechci spekulovat. navíc si všimni, že reklamace byly uznané, měnil se tam TX modul a přehrávaly firmwary.

    4. Komentoval Tomáš

      Listopad 2, 2011 @ 20:59

      Verzi softwaru TX, RX i modulu zjistíš pomocí jejich zařízení zvaného HPP-22. Dělám se tím jak update zařízení, tak zálohování popřípadě nahrávání modelů z/do vysílače. Sám to používám a je to bez problémů. Mám vždy aktuální verzi softwaru. Vlastním jak Optimu 7, tak i 9. Oba bez problémů a musím zaklepat..
      Pokud ho někdo z okolí má, rozhodně to zkus.

      Další věc je zkusit dát jiné napájení přiímači, než je pro vše ostatní. Má speciální konektor zvaný SPC a tam se dá přivést napětí poměrně širokého spektra a bude to napájet POUZE přijímač.

      Zkoušel jsi ten Scan mode na zemi? Pokud s tím máš problémy, rozhodně ho zkus na dosah.

    5. Komentoval Johny_2

      Listopad 2, 2011 @ 21:28

      Ahoj,
      byl jsem přítomen jedné havárii 1,6m elektroakrobata s Aurorou a jedné nefunkčnosti ještě před letem. Co s tím pak pánové dělali nevím.
      Pravda je, že ten elektroakrobat měl “nepěknou” instalaci, ale pán to vodil doceal jistě a že by “selhala” zrovna instalace je podivné……
      “Cítím” s majiteli Auror, je to k podělání…teda sám mám Mc22 s Duplexem a něco tam začalo “vrčet a pískat”, jinak to normálně makalo…už 3týdny na servisu u Graupnera.
      Zpět k Auroře, co tak zkusit do toho vrazit třeba systém od MZK, nebo Duplex nebo FRsky…myslím jako “poslední” pokus před odesláním pryč…..ahoj J.

    6. Komentoval Krtek

      Listopad 2, 2011 @ 22:39

      čus. Nebudu a nechci bránit nic, co jsem nedržel v ruce – tedy specificky. Auroru lítám druhým rokem a nikdy se mi nic nestalo.
      Dotaz – co ti ukazovala telemetrie při výpadku ??? Předpokládám že lítáš na základný system, ne na scan.
      Krtek

    7. Komentoval Jirka Chvátal

      Listopad 3, 2011 @ 08:51

      Podle uživatele s nickem Coro by mohl být problém v tomto:

      Použili ste ten SPC port priamo z príjmačoviek či iných aku (nie z BEC so servami)?
      Rozdiel je ten že kým odber z nejakého serva prelezie cez prepoj a káble až k zdroju, už nebude dostatočný na to aby ho zhodil. Keď to i do príjmača rovno, tak to nemusí udržať. Hitec normálne nepadá, AK je napájaný samostatne. Ak je ale na napájaní spolu so servami, je citlivejší ako mnohé iné a padne ľahko.

    8. Komentoval Jirka

      Listopad 4, 2011 @ 16:52

      Možná prevence:
      – anténa u Tx i Rx nastojáka, kolmo k modelu
      – u každého serva, co nejblíže, paralelně k napájení el. kondenzátor > 1500uF
      – při napájení Rx z BECu, co nejblíže k Rx paralelně el. kondenzátor a paralelně keremický tak 100nF
      – při napájení z SPC, radši taky
      – krátké dráty a žádné smyčky a křížení
      – kroucené dráty

    9. Komentoval Jirka Chvátal

      Prosinec 30, 2011 @ 08:24

      Dovolím si sem dát odkaz na vlákno, ve kterém jiný uživatel popisuje svoje zásadní problémy s Aurorou. Věřím, že se najdou lidé a nemusí jich být málo, kterí jsou s aurorou spokojeni, ale já bych si ji nikdy nekoupil a pro řízení svých modelů ji nepouži, tím spíš, že se za ne o moc větší peníze dá koupit rádio opravdu spolehlivél:
      http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2.php?idforum=8&potec=1330625

    RSS komentářů k tomuto článku

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby