Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

Fotky z tréninků a soutěží našich indoor letců.

Seznam akcí pořádaných LMK Čmelák Holešov

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 26 Leden 2008, 11:47

    Sobotní létání se Zlínem Z-50 a hystorické garážové hnutí

    V sobotu jsem se s Petrem Novotným domluvil na tom že půjdeme po několika měsících opět provětrat jeho krásnou polomaketu Zlín Z-50 od firmy Styrolan vybavenou stříďákem a novým tříčlánkem Li-Pol od firmy Enerland prodávaným pod značkou Polyquest s kapacitou 1800 mAh. Původní který měl (tuším Xpower?) a koupil ho u Pelikána šel pod kytičky, už od začátku se nedal nabít ani na kapacitu kterou měl na štítku a jeden článek byl navíc vadný už od nákupu. S reklamací nepochodil a tak jej dolítal a přeze mě si objednal nový. Vyrazili jsme kolem deváté hodiny a na letiště dorazili za chvilku, ale na cestě jsme si všimli že naši hyste(o)rici Jiří Kolařík a Láďa Konečný jsou v jejich gaříži a určitě zase něco kutí. Více najdete v článečku …




    Stavili jsme se za nimi a ztvrdli tam, ostatně jako vždycky. Vždycky se tam rozpředou debaty o modelech, o klubu, o létání a vůbec samé zajímavé debaty a tak jsme se na letiště dostali až kolem desáté kdy už ale docela silně pofukovalo. Nejdřív jsem vůbec létat nechtěl, protože nechci rozbít cizí letadlo jen pro přecenění vlastních schopností a schopností modelu.


    Pro Petra je padesátka vysněné letadlo na které dlouho šetřil a tak by mě havárie víc než mrzela. Nakonec jsme to zkusili. Petr lítá na svém Graupneru MC-24 s úplně jiným rozložením funkcí než já na své MC-19 ale to mi až tak nevadí, dokáži se přeorientovat během minuty i když nemám za letu takovou jistotu jako při běžném létání. Následoval test na zemi a po krátkém pojíždění krásný stat a táhlé stoupání. Pak několik průletů, výkrutů těsně za sebou, přemetů a pak to začalo.


    Nejdřív několik záškubů do řízení na několika přesně daných místech ze kterých jsem raději odlétl. Po chvíli jsem odletěl dále nad remízek odkud jsem si chtěl v pohodě nalétnout a zkusit jaké bude vyklesání na přistání až budou docházet akumulátory …. Při obrátce nad remízkem ve výšcce cca 30m se najednou padesátka ostře zalomila k zemi s plným plynem a nereagovala na řízení! Řekl jsem Petrovi, že to neřídím a zkusil se otáčet s vysílačem k modelu bokem, stáhnul jsem plyn a mírně přitáhl abych pokud by se přenos obnovil neshodil padesátku do vývrtky, které se Petr pořád bojí, protože ho před ní varoval kamarád co mu padesátku stavěl a zalétával.


    Podle něj je to malá mrcha, která při přistání padá do vývrtky. Mě se to ani jednou nestalo, podle mě to bylo tím že ji měl jak podélně i příčně nevyváženou, což jsme opravili u mě doma nalepením malých olůvek na konec křídla a posunutím akumulátoru. Ze střemhlavého letu se mi padesátku nakonec podařilo pár metrů nad zemí ve spirále dostat a pomalým přidáním plynu dovést pátky nad dráhu, byl jsem ale už moc blízko a moc rychlý takže jsem udělal ještě okruh, raději na opačnou stranu, a odlétl si dál, směrem na hangár, při něm se to stalo podruhé, opět hrábnutí do křidélek a výškovky, tentokrát ještě horší a to už jsem to vybral snad 2-3m nad zemí.


    Totálně vytočený jsem se doplazil k dráze a bezpečně sednul a ptal se Petra co má v modelu za regulátor a za přijímač, protože takové rušení, i když ne až tak silné, se u modelu projevovalo už od začátku co mu s ním létám … Regulátor má Jeti Spin 33 a přijímat Jeti Rex 5.


    Vzhledem k tomu že jsem na Spina a Rexe 7 rozbil před týdnem Ocelota, můj result byl jasný. Spina odruš feritem a hlavně vyměň přijímač za pořádný s PCM a dlouhou anténou. Do té doby s padesátkou létat nebudu!


    Nechci mu kvůli rušení, ať už ze vzduchu nebo od BEC Spinu, tak krásně létající model kamarádovi rozbít. Příště půjdeme zase a zkusíme jestli to pomohlo. Jestli ano, byl viník jasný a Spin půjde z modelu pryč.


    Pár fotek z garáže Jirky a Ládi: (v popředí je jejich nová vlečná, do které chtějí dát motor ZDZ 60 a má rozpětí 3m a vpravo Jirkům nový historik, který byl původně na žhavíka a Jirka do něj, pro něj poprvé, chce dát elektromotor) a na konci Petrova padesátka od Styrolanu





    Similar Posts:

    Rubrika: Články

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby