Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

Zahájení likvidace výstavy MODEL HOBBY  je v neděli 14. ledna 2018 od 10.00 hodin a bude probíhat do středy 17. ledna 2018 do 17.00 hodin.

Silvestrovské polétání 2017, sraz v 10 hod. na modelářském letišti.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 27 Prosinec 2011, 21:42

    Modelářská FullHD kamera GAOKI SHD22 – recenze 1. část

    Díky laskavosti prodejce se ke mě dostala na otestování tato zajímavá a poměrně levná – cca polovina ceny kamery GoPro Hero s dokoupeným displejem – kamerka s podvodním pouzdrem a bohatým příslušenstvím a zajímavými parametry. Zaujala mě na ní nejen nízká váha, deklarované parametry, podvodní pouzdro v ceně, inteligentně vymyšlené ovládání, HDMI rozhraní a především LCD displej. Co vše je v balení? Jak se ovládá? Jak natáčí a fotí v dobrých, ale i ve špatných světelných podmínkách? Vyplatí se ji koupit, nebo raději zainvestovat dvojnásobek do GoPro Hero HD s dokoupeným displejem?


    Názor si jistě každý z vás udělá sám. Jiné požadavky bude mít modelář, který bude chtít točit videa z modelu, jiné řidič, který ji použije na natáčení z auta a jiné někdo, kdo ji bude chtít na natáčení adrenalínových videí na paraglidu, kitu nebo snowboardu. Je pěkné, když kamerka dělá hezké video, ale když nevíte co nakonec na videu bude, je to k vzteku tím víc, čím víc se snažíte o pěkné záběry, nebo když ji utopíte v moři nebo bazénu.

    Pokusím se v průběhu následujícího cca roku natočit s ní co nejvíce videí v různých situacích a občas natočit stejný záběr jak s Gaoki, tak s Gopro Hero HD pro porovnání kvality záznamu a to jak v běžném životě, tak z paluby různých modelů letadel. Následuje první část recenze – popis parametrů kamerky, obsah balení a ukázka ovládání a nastavování kamery.


    První dojem:

    Povrch kamery je plastový a na omak velmi příjemný, podobný semiši. Tlačítka jsou velká, hodně vystupují nad povrch a dobře se mačkají. Uvidíme jestli se budou dát ovládat i v rukavici. Stisk tlačítka je indikován pípnutím – je možno jej v menu vypnout. Při spuštění záznamu videa je viditelně indikován režim záznamu blikáním led diody na horní straně kamery. Barevný 1.5″ LCD displej umožňuje živý náhled snímané scény a tím perfektní nasměrování kamery. Rovněž umožňuje přehrání a kontrolu zaznamenaných záběrů či fotek na displeji či na připojené TV. Díky kontrole záběrů přímo v terénu se vám nikdy nestane, že zjistíte nepovedené záběry až doma u počítače. Video záznam se ukládá na microSD kartu (škoda, musel jsem koupit 8GB Ultra Speed microSDHC kartu) a tak lze kameru použít i při extrémních sportech kde dochází k velkým otřesům. Kameru lze napájet a nabíjet přes USB kabel – připojením k auto adaptéru nebo síťovému adaptéru. Kamera má poměrně malé rozměry a nízkou hmotnost a tak se hodí také na extrémní sporty. Lze ji také použít jako jednoduchý fotoaparát s několika módy focení (single, sekvence, časovač, interval …).



    Parametry:

    Snímač: 8 megapixel CMOS
    Rozlišení videa: FULL HD – 1920×1080/30fps, 720P – 1280×720/60 fps, WVGA – 848×480/60 fps, QVGA – 320×240/30 fps
    Rozlišení fotky: 3M: 2048 x 1536, 5M: 2560 x 1920, 8M: 3200 x 2400
    Zvuk: zabudovaný mikrofon, zabudovaný reproduktor
    Karta: microSD / microSDHC karta do velikost 32GB (není součástí balení)
    Zoom: 3x digitální
    Úhel záběru: 150°
    Formát souborů: fotky JPEG, video MOV H.264
    Napájení: 400mAh @ 3.7V / 1100mAh Lion akumulátor, cca 2,5 hodiny na jedno nabit
    Výstupy: USB 2.0, TV výstup, HDMI
    LCD displej: 1.5″ TFT
    velikost: 66x44x42 mm
    hmotnost: 80g s baterií



    Obsah balení:

    Li-Ion akumulátor 1000mAh, 3,7V
    podvodní pouzdro do 30m
    držák na řidítka
    držák na cyklohelmu
    držák na moto/paragliding helmu
    vodotěsný obal do 30-ti metrů
    nabíječka (použitelná i pro jiná zařízení)
    autonabíječka (taktéž)
    USB propojovací kabel
    video kabel pro propojení s televizí s CINCH konektory
    semišový ochranný sáček na kameru
    poutko



    Video ve špatném osvětlení – porovnání s Gopro Hero HD:
    Ve špatném a navíc umělém osvětlení se začínají projevovat rozdíly mezi oběma kamerami. Přesto, že obě jsou postavené na CMOS čipech, Gopro 5Mpix, Gaoki na 8Mpix, je video hodně rozdílné. Gaoki mnohem lépe nastavilo úroveň bílé, Gopro je hodně dožluta, ale Gopro má poznatelně nižší míru šumu v obraze. Porovnání (Gaoki vlevo/Gopro vpravo) najdete dole v galerii fotografií.




    Jak si kamerky povedou v běžném denním osvětlení a jak v situaci, kdy je naopak světla nadbytek? Jakmile budou venku příhodné podmínky, přidám sem další videa.



    Video – obsah balení:



    Video – menu a ovládání:



    Fotky:


    Similar Posts:

    Rubrika: Modelářská elektronika

    1 komentář »

    1. Komentoval GeorbitVideos

      Duben 21, 2012 @ 14:53

      Dobrý den,

      Zajímaly by mě další vaše poznatky a rozdíly v kvalitě,provedení konstrukce, výdrže baterie, kvality obrazu a podobně, mezi gaoki shd22 a go pro hd hero.

      Chci si koupit spotrovní kameru a rozhoduji se mezi těmito dvěma.

      Natáčet budu snad asi vše, jak sporty na horách, tak v lété v přírodě a taky pod vodou i akce a párty ve špatném osvětlení.

      Kvůli ceně mě láká koupit gaoki, ale nechci vybledlý, málo barevný, zrnitý a neostrý. To bych si raději připlatil za go pro, která má pěkný a dostatečná obraz, jak je vidět na tísícovkách videí na internetu. Gaoki bohužel moc videí ke shlédnutí nemá, tak potřebuju poradit od někoho kdo má obě, jestli se vyplatí připlatit.

      Děkuji předem za názor

    RSS komentářů k tomuto článku

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby