Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

1.10.2016 od 14h pořádá LMK Brusné Dětský letecký den

Fotky z MČR F3K 2016, které probíhalo na naší modelářské ploše v Holešově najdete tady a tady.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 29 Prosinec 2010, 12:22

    Modelářská mini kamera – klíčenka – zkušenosti

    Už dlouhou dobu si pohrávám s myšlenkou na Katanu při aerovlecích dát modelářskou kamerku, ale zatím ani jedna mě kvalitou videa nepřesvědčila a dávat x tisíc za kamerku, kterou můžu kdykoli ztratit se mi nechtělo. Až nedávno jsem si všiml, že na Modelářských aerovlecích u nás v Holešově používají kluci z Jeseníka malou kamerku, která vypadá jako klíčenka, je malinká, lehounká a má, na rozdíl od jiných, aerodynamický tvar a video z ní je velmi slušné. Rozhodl jsem se ji koupit, ale nakonec mi ji naježil Ježíšek :-)



    Ke kamerce jsem dostal i 2GB microSD kartu, takže jsem mohl kamerku bez kroužku a řetízku na klíče zvážit a vyzkoušet. Mikrováha ukázala přesně 15.5g včetně karty, takže není problém ji použít i na F3K házedle, paráda.

    Hned jsem ji šel vyzkoušet, funguje parádně. Kvalita fotek je nic moc, ale vzhledem k rozlišení 1280×1024 je použitelná na web bez problémů. Kvalita videa je na tom určitě líp. Ukázku videa v rozlišení 720×480 při 30 FPS můžete najít třeba tady, je natočené z křídla 6,6m Arcuse Radima Horkého při akci Holešovské aerovleky letos na podzim. Škoda, že mě nenapadlo ji nacpat i na Katanu při vlecích. Příště.





    F3K Isis při novoročním létání

    Ovládání je velmi jednoduché. Po zapnutí kamerky se krátkým stiskem tlačítka udelá fotografie a stisknutím tlačítka na 3s se zapne nahrávání videa. Kamerka se po připojení přes dodávaný mini USB kabel v PC tváří jako mass storage zařízení, takže stáhnout fotky a videa je velmi jednoduché a rychlé i na letišti.


    Po delší době používání mě začala jedna věc poměrně hodně štvát, tím spíš, že jde o naprosto zbytečnou “chybu”. Kamerka v režimu nahrávání videa nijak neindikuje jestli nahrává, nebo už ne, protože je vypnutá, vybitá atd. Asi je to proto, že se inzeruje jako Spy kamerka, pak je to pochopitelné, ale pro modelářské použití je to dost velký problém. Vůbec nemáte přehled o tom, v jakém stavu se kamerka nachází :-(


    Kamerka má integrovanou LiPol akku, nabíjení se prování připojením přes USB kabel třeba k notebooku nebo počítači. Kamerka pobere microSD kartu až do 8GB. 12 minut videa zabírá na kartě kolem 700MB a kamerka by měla vydržet na jedno nabití max. kolem 2 hodin natáčení videa.


    Za sebe mohu tedy tuto kamerku rozhodně doporučit víc než jiné, které se porůznu dají sehnat. její cena kolem 300 Kč bez karty je vskutku lidová a kamerka je tak dostupná naprosto každému.


    Kvalita není zrovna HD, ale to taky často není potřeba a dávat 25x víc jen kvůli HD kvalitě se jen tak někomu chtít nebude.


    Kamerku můžete zakoupit třeba tady.

    Similar Posts:

    Rubrika: Modelářská elektronika

    27 komentářů »

    1. Komentoval Jirka Chvátal

      Duben 10, 2011 @ 21:31

      Ahoj. Záleží na tom, jakou z 8 verzí sis pořídil. Jsou tam dost velké rozdíly v kvalitě. Porovnej obraz ze svojí z té mojí, např. tady: http://lmk-cmelak.cz/blog/holesovske-aerovleky-fotky-a-videa/ aerovlek 8m Duo Discuse. Je ten tvůj o dost horší? Pokud ano, tak je pravděpodobné, že si natrefil na některou z verzí s horším obrazem díky nižšému bitrate. Bohužel je při objednání od sebe nerozeznáš. :-(

    2. Komentoval Mian

      Duben 18, 2011 @ 23:22

      Tak tady mám video z té MD 80…:-):http://www.youtube.com/watch?v=g2nHHkgXAPI

    3. Komentoval Lukáš Kotek

      Květen 26, 2012 @ 23:44

      Pořídil jsem si taky mini kameru- kličenka a mám problém s nahráváním. Mám tam 8GB kartu a pokaždé mi to nahraje ani né 10 minut, nevíte co stím.

    4. Komentoval Jirka Chvátal

      Květen 27, 2012 @ 08:11

      Zdravím. Velmi pravděpodobně je kamerka vadná, tipl bych si na baterii. Stalo se mi to taky. Je to prostě čínský čunt za pět korun padesát, tak se člověk nesmí divit. Mě moje taky dávno umřela, nejdřív akku a po výměně akku umřela celá kamerka. Nebrat, zahodit a koupit něco co funguje, nebo prostě koupit další a čekat, že neuře tak rychle.

    5. Komentoval zahleněný netopýr

      Prosinec 14, 2012 @ 13:48

      Já už jsem kameru koupil před dvěma týdny a nadělí mi jí ježek, ani jsem na těhle stránkách nebyl ale o to víc se na kamerku těším po tom co tu o ní píšete! Asi bude opravdu dobrá!!!

    6. Komentoval Jirka Chvátal

      Prosinec 14, 2012 @ 15:41

      Zdravím, nepsal jsem tady o ní proto, že by byla dobrá, ale proto, aby se vědělo jaká je. Názor si musí udělat každý sám. Můj je takový, že je to nejlevnějí spotřební čísnký šmejd, který se potvrdil tím, že krátce poté, co jsem o kamerce napsal umřela. Navíc video z ní je velmi nekvalitní, ale pro někoho, kdo by natáčení z modelu chtěl zkusit je to asi rozumný začátek, aby to moc nestálo a zjistil o čem to je. V takovém případě vyhoví, ale na tom, že to je šmejd, který se velmi často kazí to nic nemění.

    7. Komentoval Milan Frýdl

      Květen 20, 2013 @ 16:41

      čus. Dlouho jsem se rozhodoval jakou mini kamerku si dát na moje letadýlko a nakonec jsem se rozhodl pro http://www.mini-kamera.cz/kategorie/6-klicenka-808-480p.html. Fakt s tím obrazem jsem nadmíru spokojenej. Hd rozlišení a 30FPS je fakt znát, oproti těm levnějším variantám. Sice to stojí 1600, ale za ty prachy fakt kvalitní kamera. Oproti Gopro pffff…. ;)

    RSS komentářů k tomuto článku

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby