Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

---Výroční členská schůze se bude konat 26.1.2018 v 17.00 hodin na Starém pivovaru v Holešově.

---Silvestrovské polétání se bude konat od 10.00 hodin na naší modelářské ploše. Všichni jste srdečně zváni.

Silvestrovské polétání 2017, sraz v 10 hod. na modelářském letišti.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Marcel Králík, 2 Listopad 2008, 20:46

    F3K DLG házedlo Gladiator II

    Kamarád Marcel Králík, předchozí majitel mého Gladiátora, se uvolil podělit se o zkušenosti se stavbou a létáním s tímto hezoučkým poletovadlem. Myslím že nejen text, ale hlavně fotky mohou být zájemcům o Gladiátora, ale nejen o něj nápomocny při stavbě nebo návrhu vlastního DLG F3K házedla. Předávám mu proto slovo a děkuju …

     

    Proč?

    ?  po vstupu do kategorie F3K pomocí modelu Vertex od Leoše Svobody a zvládnutí techniky kruhového hodu, jsem se díval po modelu, který by měl vyšší ambice v soutěžích. K rozhodnutí mě ještě pomohlo zničení křídla na Vertexu.

    ?  mám slabost pro kompozitové modely, takže v mám hledáčku nakonec skončil Gladiátor 2 a Absolut. S výrobcem Absoluta jsem se spojil emailem, ale bylo mi sděleno, že jej již nevyrábí. Tak jsem skončil u Gladiátora 2.

    ?  s panem Čermákem jsem se domluvil, že se potkáme na výstavě Modelhobby, kde si Gladiátora 2 osahám. Po výstavě jsem model objednal. Ještě jsme se spolu domluvili, že počkám jak budou udělány úpravy na křídle. ( osazení serv křidélek v křídle )

    Dodání a co je v balení

    model jsem si vyzvedl asi za měsíc. Vše je úhledně zabaleno v pevné krabici. Kvalita zpracování je příkladná. Smekám před p. Čermákem. ( více je na fotkách ) V balení bylo vše potřebné k dokončení modelu, chyběl jen návod a lepidla. ( o rc vybavení se nemá cenu vůbec zmiňovat, to si každý doplní dle vlastních zvyklostí ). Návod mi p. Čermák zaslal emailem.

    Osazení

    ?  serva křídélka 2x HS 65

    ?  serva VOP a SOP 2x MS22

    ?  přijímač Multiplex Pico

    ?  baterie 4x

    ?  vypínač a výškoměr Alti2

    Váha jednotlivých komponentů

    ?  Křídlo 157g
    ?  SOP 4g
    ?  VOP 6g
    ?  Trup 41g
    ?  Převlečná špice 11g
    ?  Kryty serv na křídlo 6g ( výsledná hmotnost bude – 60%, jakmile ořežu zbytečný mat. )
    ?  Bižuterie 12g

    Křídlo

    První do čeho jsem se pustil bylo vyříznutí otvorů pro křidélková serva. Potom jsem ostřihnul kryty křidélkových serv tak, aby zapadly přesně do otvorů, připravil jsem si ze sklotextilu páčky na křidélka ( to byla jediná věc která chyběla v dodané stavebnici ). Ty jsem nakonec zalepil pomocí Epoxy L285. Ještě mi zbývalo nachystat uhlíkové táhla pro ovládání křidélek.

    Dlouho jsem laboroval jak přidělám nachystané serva křidélek do křídla. Nakonec jsem pomocí balzových hranolků vymezil přesné uložení serva a servo jsem zalepil čirým silikonem Soudal. Elektroinstalaci jsem udělal pomocí oblíbeného čtyřpinového konektoru. Poslední věc, která na křídle zbývala k dokončení bylo zalepení kolíku pro kruhový hod. Tím jsem měl křídlo dokončeno.

    VOP a SOP

    Na VOP a SOP jako první krok jsem oddělil pohyblivé plochy, vybrousil jsem úkosy a vše 2x přelakoval zaponovým lakem ( důvod je jednoduchý, chtěl jsem zamezit působení vlhkosti ) Před lakováním jsem na SOP nalaminoval uhlíkový roving, abych zabránil případnému poškození při přistání. Po důkladném zaschnutí jsem na SOP přilaminoval uhlíkovou trubku, přes kterou jsem dal kousek skleněné tkaniny. ( byla součástí stavebnice ) Pohyblivé plochy přilepil k pevným pomocí pásky Scotch Crystal, tím jsem vytvořil panty. Nakonec jsem zalepil sekundovým páky pro ovládání.

    Trup

    První krok bylo obkreslení tvaru serva a pomocí této šablony přenesení na balzovou přepážku v trupu. Následné vyřezání. Protože se mi moc nelíbilo jak byla balza zeslabená tak jsem použil trochu uhlíkového rovingu a nejslabší místo jím zesílil. Dalším krokem bylo vybroušení a přilepení podložky pod VOP. Po zkušenosti s Vertexem jsem podložku přelaminoval skleněnou textilii a zesílil uhlíkovým rovingem. Po zaschnutí jsem přilepil VOP a SOP na trup. Zbývalo jen natažení lanek pro ovládání VOP a SOP.

    Pokračoval jsem instalací prodlužovacích kabelů na křidélka. Musel jsem vyfrézovat drážku pro konektor. Konektor jsem nelepil, tak aby šlo nasunout křídlo na trup. Další prací bylo přilepení přijímače, který jsem před tím vyndal s krabičky a zasmrštil do folie. Potom jsem na druhou stranu přilepil oboustranou izolepou výškoměr Alti2 ( viz. web http://www.sysala.cz). Posledním krokem bylo příprava akumulátoru a jeho zalepení.

    Elektroinstalace

    Na servech v křídle jsou odstraněny koncovky, a kabely jsou naletovány na čtyřpinový konektor. Protikus je potom protažen v trupu. V trupu je konektor uložen volně. Kabely od křidélek jsem použil kroucené. Jsou v trupu přilepeny. Serva VOP a SOP jsou napřimo zapojeny v přijímači. Baterie jsem použil AAA 1000 mAh.

    Tím jsem měl Gladiátora nachystaného na základní seřízení. Pan Čermák doporučuje toto nastavení:

    Výškovka: 12 mm nahoru a dolů

    Směrovka: 15 mm levý a pravý

    Křidélka: 18 mm nahoru a 9 mm dole

    Mě se víc zamlouvá detailnější nastavení dle tohoto webu http://www.rc-sailplane.com/gladiator/gladiator2/Gladiator2_trim_e.htm

    Gladiator II – nastavení od výrobce a to vyladěné …

    Items

    Factory standard

    Mr. Hirata’s

    CG -from leading edge

    74 mm

    74mm

    Start Lunch

    Ailerons

    NA

    3mm up

    Elevator

    Elevator

    NA

    0mm

    Thermal Duration

    Ailerons

    NA

    +2mm down

    Elevator

    Elevator

    NA

    +0.5mm

    Differencial for ailerons

    NA

    Left 22% Right 36%

    Mix from aileron to rudder

    NA

    60%

    Aileron

    9mm down / 18mm up

    4mm down / 8mm up

    Elevator

    15mm down / 15mm up

    5mm down / 5mm up

    Rudder

    11mm

    12 mm

    Butterfly

    Aileron

    NA

    19mm down

    Elevator

    Evevator

    NA

    0 mm

    Je to včetně letových režimů. Tak to odzkouším, případné korekce dle svých zvyklostí doladím.


    Similar Posts:

    Rubrika: Modelářská dílna

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby