Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

Zahájení likvidace výstavy MODEL HOBBY  je v neděli 14. ledna 2018 od 10.00 hodin a bude probíhat do středy 17. ledna 2018 do 17.00 hodin.

Silvestrovské polétání 2017, sraz v 10 hod. na modelářském letišti.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 16 Srpen 2010, 02:06

    F3K házedlo Isis – stavba a zkušenosti

    Je to už docela dlouho, kdy jsem, ne vlastní vinou, přišel o Gladiátora. Už delší dobu jsem mudroval, kterak za rozumný peníz k házedlu přijíti a po soutěži F3K v Holešově jsem po debatě s Marcelem dospěl k rozhodnutí, že si pořídím Isise od Ondry Rezlera.


    Velmi rozumná pořizovací cena, nadšení do soutěžení toho byla příčinou, že jsem Isise tehdy objednal. Nakonec trvalo docela dlouho, než jsem ho mohl převzít, ale to nebyla chyba Ondry. Naopak, jeho přístup hodnotím velice kladně. V tomto článku bych chtěl formou obrázkové galerie zachytit postup stavby Isise.


    Isise jsem objednal v mírně zpevněném provedení, s hlavicí pro 2,4GHz vyztuženou uhlíkem, křídlo vyztužené v oblasti házecího kolíku a oproti standardnímu provedení jsem jej chtěl s jiným tvarem směrovky a výškovky. Po dokončení mého kusu Ondra uznal, že Isis s těmito ocaskami vypadá podstatně lépe a další už bude vyrábět jen v mém provedení.


    Stavební postup F3K házedla Isis od Ondřeje Rezlera najdete tady v PDF návod ke stavbě


    Všechny spoje jsem lepil pro jistotu Epoxy, jednak bežný sekunďák materiál jádra naleptává a styro jsem neměl a jednak jsem dal přednost pevnosti lepených spojů a jejich houževnatosti před křehkostí, přeci jen Kčko dostává při odhodech a přistáních docela zabrat.


    Páky na křidélka, výškovku i směrovku jsem vyřezal a obrousil z uhlíkové destičky o tloušťce cca 1,5mm, zadlabal je a důkladně zalepil Epoxy.


    Náhony ocasek jsem se rozhodl vyřešit podle návodu, tj. naháněné jsou z jedné strany pletenou ocelovou strunou o průměru 0,2mm, kterou jsem koupil v rybářských potřebách, opačná výchylka je řešena pružinkou z 0,3mm ocelové struny, z jedné strany zalepené do kýlovky a z druhé do směrovky/výškovky. Uvidíme, zda se toto řešení osvědčí. Pokud ne, předělám to na klasický způsob.


    Bohužel se při záletu objevil flutter a síla pružinek nestačila na vystavení do správné výchylky a to jak na směrovce tak na výškovce, takže jsem nakonec, díky velké ochotě Ondry Rezlera, kterému ještě jednou děkuji, přidal na směrovku ještě jednu pružinku a na výškovku jsem přidal ještě další 2, teď už je vše ok a až budu dělat dalšího Isise, rovnou to takto udělám …


    Hmotnosti jednotlivých částí (udávaná přibližná/skutečná):
    Křídlo: 130/105g

    Gondola: 30/30g

    Trubka: 15/15g

    Sedýlko: 1/1,5g

    Směrovka: 7/7g

    Výškovka: 6/9g

    Prázdná hmotnost celkem: 190/167,5g


    Osazení: po dlouhém výběru a pročítání různých fór jsem dal na radu zkušených a rozhodl se nešetřit, přineslo by to víc problémů než užitku a nakonec bych stejně dražší serva pořídil, jen bych ty levné mezitím zahodil. Serva do křidélek jsem sehnal přes trenéra F3K Honzu Zelenku, kterému tímto moc děkuju, serva na směrovku a výškovku jsem nakonec sehnal v JR models.


    Serva:

    Křidélka: 2x pico servo Dymond D60

    hmotnost :  9.9g
    rozměry :  24 x 27 x 9 mm
    Moment :  20 Ncm (2kg)
    rychlost :  0.15 sec



    Směrovka a výškovka: 2x pico servo Dymond D47

    hmotnost :  4,7g
    rozměry :  21.6 x 17.7 x 8 mm
    Moment :  0,65kg
    rychlost :  0.09 sec



    Přijímač:
    MZK Twin7 2,4 GHz


    RX akku:

    4x Ni-Mh KAN 350mAh


    Similar Posts:

    Rubrika: Modelářská dílna

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby