Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

1.10.2016 od 14h pořádá LMK Brusné Dětský letecký den

Fotky z MČR F3K 2016, které probíhalo na naší modelářské ploše v Holešově najdete tady a tady.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Marcel Králík, 4 Leden 2009, 18:02

    Špičkové F3K DLG házedlo Osiris II – stavba, zálet a zkušenosti!

    Je tomu už víc než měsíc, co mi kamarád Marcel Králík, alias Makyk, poslal svůj článeček o stavbě a záletu špičkového soutěžního stroje pro F3K – Osiris II od Jardy Čermáka. Nedostatek času a další jsou toho příčinou, že tak činím až dnes, až se z toho hanbím. V článku tedy najdete informace ze stavby a záletu Osirise a Marcelovy dojmy z létání a taky hodně fotek ze stavby i záletu.

    Osazení

    ?  křidélka servo SS1816 ( v nabídce je má fa. Topmodel )

    ?  VOP a SOP servo P03 ( v nabídce je má fa. Hořejší )

    ?  Přijímač JR77S ( bez krabičky )

    ?  Baterky KAN 350

    Váha jednotlivých komponentů

    Trup 46g
    Křídlo 156g
    SOP 7g
    VOP 7g
    bižuterie 11g

    Křídlo

    První úkol bylo vybrat vhodné serva. ( pozor klapka má u kořene hloubku 5 cm ) Moje volba padla nakonec na serva SS1816. Jsou zalepena v křídle pomocí pár kapek sekundového lepidla. Protažení kabelů je jednoduché, výrobce na to pamatoval tak je v kořenovém žebru udělaný průchod. ( 80mm od náběžné hrany křídla ) Konektor na propojení serv a trupu jsem nakonec vybral počítačový čtyřpinový. ( detail je na fotce ) Další operací bylo vybroušení průchodů pro táhla na horní straně křídla a zalepení mosazných čepů ( byly v dodané bižuterii od výrobce ) Úhel ke střední rovině žebra je cca 45°. Táhla už je rutinní záležitost. ( vše potřebné dodáno od výrobce )

    VOP a SOP

    Oddělil jsem ovládací plochy ( naznačeno výrobcem ), vybrousil jsem úkosy a svojí oblíbeno páskou Scotch Crystal vytvořil panty. Do SOPky jsem zalepil dodanou páku. Po té jsem SOPku zalepil do trupu. ( pojistil jsem ji proti vytržením více je na fotkách ) VOP je plovoucí nasazená na trnu.

    Trup

    Na balzovou desku serv jsem překreslil půdorys serv a přijímače. Po vyříznutí jsem zalepil desku do trupu. Spájel jsem čtyřčlánek baterek KAN 350 a natvaroval jsem je podle trupu. ( detail je opět na fotkách ) Protože mě u mého předchozího F3Kčka neustále rozčilovalo zapojování titěrného konektoru od baterek, pátral jsem na webu jak to řeší jiní stavitelé. Až jsem u Marka Drely objevil řešení. ( detail je opět na fotkách ) Opět bych upozornil na volbu serv. Hlavně u VOPky je potřeba servo s tahem minimálně 2,5kg. Co jsem udělal trochu jinak oproti doporučení výrobce, je použítí hliníkových trubiček místo plastových pro protažení táhel u VOPky. Nehrozí zakousnutí, jen jsem si musel trochu pohrát se správným ohnutím trubiček. Hlavně abych ohnutím nepřišel o původní světlost. Zalepil jsem uhlíkovou trubičku pro VOP. U této operace je potřeba dát pozor na kolmost. Protažení táhel pro VOP a SOP je už opět rutinní záležitostí. Jako poslední jsem vyfrézoval otvor pro konektor serv křidélek. Je uložen volně.

    Tím jsem měl model sestaven. Vyvážení mi vyšlo přesně. ( cca 50% krytky serva křídélka )

    Fotky

    Fotky z kompletace jsou tady http://makyk.rajce.idnes.cz/Osiris_II/ pár letových fotek je tady http://riska.rajce.idnes.cz/Nova_slozka/ http://riska.rajce.idnes.cz/hazedlo_rajce/

    Zálet

    Osirise jsem zalétl tuto sobotu. Letěl hned na poprvé. Nemusel jsem sahat ani po trimech. S krátkého seznámení jsem nadšen. Kluz je perfektní, přes velkou štíhlost křídla jde krásně zpomalit a přitom nikam nepadá. Příjemně se mi háže. ( srovnávám s Gladiátorem ) Určitě za to můžou vinglety. Více jsem toho nestihl. ( musím napřed dát dohromady svůj kotník )

    Závěr

    Dlouho jsem přemýšlel jak ten závěr napsat aby to nebylo jen v superlativech. Snad se mi to povedlo.

    Pokud někdo chce špičkový stroj má několik možností, stačí se jen podívat na netu. U mě již podruhé zvítězil stroj od pana Čermáka, rozhodně toho nelituji. Za nemalé peníze získáte perfektně zpracovaný stroj . ( Prošlo mi rukama hodně kompozicových letadel, ale při této váze jsem nic lepšího v rukách neměl.) Z letových vlastností jsem nadšen.

    I u této kategorie,ale asi nastává doba, kdy se serva budou asi přimo zalaminovávat do křídel. ( chvíli jsem serva musel hledat, aby vyhovovala požadavkům a hlavně aby se do tak štíhlého křídla vešla, jestli byla volba správná ukáže až čas ) Mnou vybrané serva pasují s mm přesností. Nezbylo díky tomu nic jiného než je natvrdo zalepit. Stejně jsem musel pátrat po servech pro VOP a SOP. Tady byla limitující výška serva a opět jeho tah. Je to ale malá daň, kterou jsem musel zaplatit.

    Similar Posts:

    Rubrika: Modelářská dílna

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby