Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

Silvestrovské polétání 2017, sraz v 10 hod. na modelářském letišti.

Zapište si do diářů, výroční schůze bude 26. ledna 2018. Místo a čas bude ještě upřesněn.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 16 Září 2012, 22:02

    Holešovská termika 8/2012 – výsledky a fotky

    Tento víkend, 15. a 16.9, proběhla první sranda soutěž v termickém létání, tentokrát nazvaná Holešovská termika. Nyní, když je vše za námi, nastal čas rekapitulovat. Soutěž byla dvoudenní, v sobotu se soutěže zúčastnilo  14 pilotů a v neděli 9. Do nebe nás vlekalo celkem 5 vlekařů, každému z nich a navíc všem, kteří mi pomáhali soutěž organizovat a přispěli, byť malým dílem k tomu, aby proběhla bez problémů, bych moc rád poděkoval. Moc si toho vážím,  bez vás by to nešlo!



    Když jsme s Milanem Alexou, Tomkem Cyrulikem a Milošem Vaculíkem vymýšleli podle jakých pravidel létat, chtěli jsme dosáhnout toho, aby nebylo potřeba mít na palubě žádné speciální zařízení jako je např. GPSka, mohl se zúčastnit opravdu každý s jakýmkoli modelem polomakety skutečného větroně a aby soutěž opravdu prověřila kvality pilotů po všech stránkách. Pokusím se zmínit pár pro mě důležitých bodů ze soutěže.

     

    Navštívilo nás hodně vlekařů, pro mě největší překvapení. Potvrdilos e, že když to jde, kluci rádi přijedou a že soumrak vlekařů, alespoň s menšími vlečnými snad nehrozí.

     

    Soutěže se, přes to, že to byla soutěž první a vlastně v určitém smyslu pokusná, zúčastnilo poměrně velké množství pilotů, celkem 17 a na druhou soutěž v Karviné je už teď přihlášených jenom z Polska 12 pilotů a to nepočítám ty z Česka! To mě moc potěšilo a zatím se zdá, že o tento koncept soutěže je mezi piloty zájem. uvidíme s odstupme např. roku, jestli tento zájem vydrží.


    Soutěže se zúčastnil i vlekař a pilot, kteří aerovlek nikdy neletěli a přesto, že vlekař nakonec neletěl kvůli poškození modelu, Vráťa Kovařík s krásným modelem Blaníku L-13J, mimochodem snad nejstarším mě známým létajícím modelem – úctyhodných 30 let – se soutěže zúčastnil přes to, že to byl jeho vůbec první let v aerovleku. Za sebe mu musím zatleskat, sám později zhodnotil, že na tom vlastně nic není :-) Jsem rád, že se i nováčci nezalekli, přijeli a pěkně si polétali a snad jim to i něco do dalšího létání a třeba i soutěžení dalo.

     

    Pokud jde o techniku, potvrdilo se, že stačí aby měl výškoměr buď vlekař, nebo pilot větroně, což je dneska už poměrně běžné a poměrně levné. Pokud jde o moji počáteční obavu, aby nebyli příliš zvýhodnění piloti s brusy oproti modelům běžnějším, tedy menším a ne tak výkonným, myslím si, že výsledky poměrně přesně kopírují pilotní umění a zkušenosti pilotů a že použitý model má poměrně malý vliv. Pravidla jsou tedy snad nastavena dobře, uvidíme po soutěži v Karviné, kde bude pilotů ještě více. Pokud si vezmu pořadí pilotů na 3. nejvyšších místech, pak jde o modely naprosto běžné, např. L-33 Solo o rozpětí 3,5m, Foka Miloše Vaculíka, což je vážka o 5m a 6kg, která proti větru zrovna moc neproniká a 5m orchidej, které naopak proniká velmi ochotně. Přesto je rozdíl v bodech spíše v řádech desítek, než-li stovek bodů. S vyjímkou Tomka Cyrulika, který nám to prostě natřel se vším všudy.

     

    K samotnému létání, potvrdilo se, že ani velký a drahý mode automaticky z pilota vítěze nedělá, což je myslím dobře. Přibližně polovina pilotů se nedokázala vypořádat s nástrahami přistání na čas s tím, že je nutné model zastavit na ploše cca 120x20m! Je potřeba potrénovat, stalo se to ostatně i mě. Trénovat rozpočet na přistání se rozhodně vyplatí i při běžném létání. Pokud jde o pravidla, všem se zdály být jednoduchá a pochopitelná. Stačilo si úlohů průlety jednou zkusit a nebyl problém ji pak zaletět v soutěži bez problémů. V úloze termika v neděli si pak piloti měřili časy i mezi sebou a mohly tak být ve vzduchu i 4 modely zaráz. Opět nebyl problém.

     

    Za sebe jako pořadatele musím zmínit to, že se nám nepodařilo začít létat v 10h jak jsem chtěl, ale až téměř v 11h, takže jsme v sobotu odlétali jen jedno plné kolo plus volné létání. Pauza na oběd, spolu s pozdními příjezdy udělaly své. Tady je určitě na místě zpřísnění pravidel. Nestihneš briefing, přihlášení a svůj start? Máš nulu a neletíš … Na první soutěži jsme to ale nehrotili, spíše jsem se zaměřil na to, aby vše proběhlo pokud možno bezpečně a v pohodě, speciálně pokud jde o nováčky v létání v aerovleku, což se snad podařilo. Sranda byla, večerní posezení v restauraci spojené s koukáním na fotky a videa z jiných akcí spolu s dobrou baštou a grilováním v neděli bylo taky moc fajn. Kluci se rozjížděli domů s tím, že to byla pohodové akce, kterou si rádi na jaře zase zopakují, což mě moc těší.

     

    Nyní už ale k výsledkům, přes to, že šlo o akci dvoudenní a měly by tedy být vyhlášeny pouze jedny výsledky, rozhodl jsem se vyhodnotit nejdříve sobotu a neděli zvlášť a teprve poté oba dny spojit a vyhlásit vítěze.

     

    V sobotu tedy bylo pořadí na prvních třech místech následující:

    1. Tomek Cyrulik, 1610b, 2. Miloš Vaculík 1281b, Milan Strnadel 1223b.

     

    V neděli pak takovéto (cca třetina pilotů v sobotu večer odjelo kvůli jiným povinnostem):

    1. Petr Diblík s Orlicí 1599b, 2. Ladislav Nádeník s Ventusem a Honza Vališ se Šohajem, oba shodně po 1589b a na třetím místě Miloš Vaculík s Akelou a 1392b.

     

    Je tedy vidět, že použité modely jsou velmi rozmanité a teoreticky výkonově naprosto neporovnatelné. V praxi ale rozhoduje především pilot a jeho vylétanost.

     

    V galerii si můžete prohlédnout kompletní výsledkové listiny ze soutěže. Jakmile se u mě objeví nějaké fotky, přidám je sem.

     

    Na závěr bych ještě rád znovu poděkoval všem pilotům, kteří přijeli, byť to někteří měli hodně daleko, za moc hezky strávený víkend a příjemné polétání. Těším se na jaře opět v Holešově při další soutěži a polétání!

     

     

    [rajce:album=http://rodzr.rajce.idnes.cz/HOLESOV_16.-17.9_v_ramci_dovolene_na_Morave_jsem_sbalil_zenu,_Pipera_a_Kmotra_a_… popisky=ano]
    [rajce:album=http://radaholesov.rajce.idnes.cz/2012_Aerovleky_Holesov popisky=ano]

    Similar Posts:

    Rubrika: Srandasoutěž v termickém létání

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby