Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

Zahájení likvidace výstavy MODEL HOBBY  je v neděli 14. ledna 2018 od 10.00 hodin a bude probíhat do středy 17. ledna 2018 do 17.00 hodin.

Silvestrovské polétání 2017, sraz v 10 hod. na modelářském letišti.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 28 Červenec 2013, 13:23

    Seriál soutěží RC termika – výsledky 2012

    Když jsme spolu s Milanem Alexou a Milošem Vaculíkem vymýšleli pravidla, podle kterých bychom chtěli pořádat srandasoutěž RC termika, nikdo z nás netušil, jestli se uskuteční soutěž jedna a tím celé snažení skončí, nebo se to celé chytne a bude soutěží víc. Na poslední soutěži v Karviné mě napadlo po vyhodnocení podívat se na to jak dopadl minulý rok.

     

    Dovolte mi proto prosím malou rekapitulaci. V roce 2012 proběhly srandasoutěže dvě, jedna v Holešově a druhá v Karviné. Celkem se jich zúčastnilo 27 pilotů, nikdy by mě nenapadlo, že takového počtu v prvním roce dosáhneme. Nutno dodat, že ne všichni piloti se účastnili obou soutěží. V každém případě bych chtěl všem pilotům poděkovat za přízeň a některým i za dobré podněty k organizaci a pravidlům. Některé jsme už do praxe zavedli a osvědčily se.

     

    Výsledky jsou poznamenány tím, že proběhly pouze 2 akce a ne všichni se účastnili obou, ale i tak, při pohledu na ně a především na různorodost typů a velikostí modelů jsem nadšený. Potvrdilo se to, s čím jsme celou akci začínali. Dobře nalétat a dobře si zalétat si můžeme nejen s “orchidejemi”, ale i s dřeváky a ne vždycky větší znamená lepší. Potvrdilo se, že nemá při vhodně zvolených pravidlech, smysl řešit omezení na stavební materiál, měřítko, rozpětí, hmotnost atd. Podstatné je jak je pilot vylétaný, jak svůj model zná a také jestli u létání přemýšlí. Velmi dobře zalétali piloti poměrně malých, dnes už takřka historických modelů postavených ze dřeva a často přelétali s přehledem piloty mnohem větších a výkonnějších kompozitových orchidejí. Během prvních srandasoutěží piloti pochopili, že je nutné nejen nalétat, ale také dobře a včas a bezpečně přistát a až na řídké vyjímky jim to přestalo dělat problémy.

     

    Nyní už ale k rekapitulaci a výsledkům: uskutečnily se 2 soutěže, zúčastnilo se 27 pilotů s Česka a Polska. První 3 místa nakonec zústávají v doma, ale kluci z Polska nám řádně zatápěli. V letošním roce 2013 se k nám za Slovensko přidal i Laco Vašek se svým nádherně zpracovaným Sperberem.

     

    Zde jsou tedy finální výsledky za rok 2012, tramtadadáááá, vítězem se stává Peťa Diblík, který nám se svojí Orlicí natrhl všem kaťata. Holt zkušenosti svaholetce se nezapřou. Peťo gratulujeme!

     

    Na závěr bych rád poděkoval všem, kteří nám s pořádáním srandasoutěží pomáhali a pomáhají, bez vás by to nešlo. Také bych rád poděkoval vlekařům, bez vás bychom to naše nářadíčko nahoru nedostali. Kluci díky a nezapomeňte že soutěžíme, ale pro radost.

     

    Výsledky RC termika 2012:

    rc_termika_vysledky_2012

     

     

     

     

     

    Similar Posts:

    Rubrika: Srandasoutěž v termickém létání

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby