Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

Zahájení likvidace výstavy MODEL HOBBY  je v neděli 14. ledna 2018 od 10.00 hodin a bude probíhat do středy 17. ledna 2018 do 17.00 hodin.

Silvestrovské polétání 2017, sraz v 10 hod. na modelářském letišti.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 24 Květen 2009, 19:20

    F3B Lady a Ocelot-E na svahu Hučnice

    V sobotu dopoledne jsem se vykutálel z postele a s potěšením sledoval počasí, nádherně vymeteno, kumulky se kumulily a vítr sílil. A co víc, foukal čistý SZ, takže přímo na svah Hučnice! Naházel jsem do auta svoji novou krásku F3B Lady a už osvědčenou elektru Ocelot-E a upaloval směr svah Hučnice.

     

    Už z dálky z auta byli vidět dravci korzující přímo nad hranou svahu bez jediného mávnutí křídly … Vybalil jsem Lady, za hranou svahu, schován za šípkovým keřem, ji v alespoň provizorním závětří složil a ve stále sílícím větru přemýšlel jak ji hodit, protože mi s ní vítr notně lomcoval v rukou.

     

    Nakonec jsem Lady chytil rukou za náběžku, druhou rukou pod křídlem a s trochou strachu ji silou vrhl nad hranu svahu. V tu chvíli mi ji vítr vytrhl z ruky a vychýlil ji doprava. Naštěstí jsem stačil rychle přehmátnout na vysílač. Pak už bylo vše v pořádku, uff.

     

    Začal jsem brousit jednu zatáčku za druhou, přímo nad hranou svahu a přitom si neustále jednou rukou přidržoval čepici na hlavě, protože mi ji neustále vítr strhával z hlavy a pod brýlemi mi oči slzely od větru. Chtělo by to lyžařské brýle! Vešly by mi pod ně ale brýle? Asi ne :(

     

    Téměř po hodině létání, kdy jsem dál od svahu v termice vystoupal až k 350 metrům výšky, jsem musel přistát, vysílač už se hlasitě hlásil o svoji dávku energie. Po téměř měsíci od nabíjení už si ji jistě zaslouží. Proto jsem bez problému přistál a pospíchal domů připojit Lady i vysílač na nabíječ.

     

    Mezitím jsem se stavil ve Zlíně u kamaráda Ríši Kalvody pro dřevěné kostky pro dovážení Lady, Ríšo díky! Po návratu domů jsem zavolal Jardovi Radovi a pár dalším klubákům, jestli by nešli létat na Hučnici, protože vítr mezitím ještě zesílil a foukal už 7 a v nárazech až 10m/s a přesně na svah.

     

    Z klubáků nakonec se mnou jel jenom Jarda a vzal sebou svého švagra se synem -vzal sebou elektro Foxe. I tentokrát jsem složil Lady, teď už plně naloženou, těžší o téměř 1.3kg mosazných kostek, a užíval si sílícího větru. Naložená Lady má mnohem více energie a lépe proniká proti větru, tak to má na svahu být, pořádný hukot :)

     

    Bohužel jsem se asi po čtvrt hodině létání nechal strhnout a zafouknout za hranu svahu, nechtěl jsem riskovat a nasadil na přistání. Podcenil jsem energii plně naložené Lady, která po dosednutí ještě dál klouzala po trávě a narazila snad do jediného stromu v okolí, který tu byl. Odnesla to proražená náběžná hrana středu křídla, jinak se nic nestalo. I tak to ale z dálky vypadalo, že o nic nešlo, ozvalo se jen slabé ťuknutí. Pohled na díru v křídle ale dal za pravdu zákonům fyziky.

     

    Notně rozmrzelý jsem si spravil náladu  Ocelotem, pár rychlých průletů nad svahem, pár kolmých klesání z výšky několika set metrů nad svah a opětovné stoupání s výkruty pro vytracení rychlosti, pak pár pomalých průletů na klapkách pár metrů kolem sebe nad hranu svahu a člunkování proti větru s přibržděným Ocelotem na vytažených brzdách a přistání, tedy spíše sklesání Honzovi přímo do ruky :)

     

    Následoval zálet Honzova Foxe s namontovaným Duplexem. Honzovy první lety nad svahem dopadly dobře a na několikátý pokus bezpečně přistál pod svahem.

     

    Nyní už mám střed Lady opravený, zbývá jej zatmelit, přebrousit, stříknout na bílo a vyleštit a může se zase létat. Létání s Lady je úplně jiné než s Ocelotem a přece tak stejné … Lady je stejně hodná jako Ocelot, jen je 2x tak velká, proti větru krásně proniká a nádherně krouží v termice i sviští na svahu a hlavně se dá krásně naložit. Tyto 2 modely jsou zatím to nejlepší co jsem na kniplech měl a létání s nimi je opravdový balzám na duši.

     

    Za fotky Lady děkuju Jardovi Radovi! Jardo, příště zas a tentokrát už s vlastním modelem :)

     

     

     

    Similar Posts:

    Rubrika: Létání na svahu

    4 komentářů »

    1. Komentoval Pavlík Jiří

      Květen 25, 2009 @ 21:52

      Á panáček má nové letadlo! .Je pěkné tak ať to líta .Jen pozor na stromečky, na závodech samé dobré výsledky….

    2. Komentoval Dzordzik

      Květen 26, 2009 @ 21:33

      Díky díky, s Lady zatím maximální spokojenost, už jsme si na sebe stihli zvyknout, naposledy dneska s Marcelem na svahu Olšina u Kroměříže. Parádní kopec! Rozhodně doporučuju všem vyzkoušet! je na jižní směry větru a parádně nosí i když míň fouká.

    3. Komentoval Jirka Michálek

      Květen 26, 2009 @ 22:03

      Tak to přistání Ocelota do ruky je excelentní. Vypadá to, jakoby to bylo úplně jednoduché, jen pilot ví své …
      K těm lyžařským brýlím: Jde to, je ale třeba si koupit brýle, které jsou pro to uzpůsobené a mají výřezy pro nožičky. Moc je sice nemají, ale existuje to, já je koupil v Makru za cca 500,-. Jinak na léto na svah jsem si nechal udělat dioptrické sluneční brýle a vybral jsem si ty s minimální mezerou od ksichtu, právě pro to, aby pod ně nefoukalo a neslzely oči. Je to o trochu lepší, než s těmi lyžařskými, protože s těmi se v létě budeš hrozně potit !!! Nech si tam dát to nejtmavší sklo co existuje, budou Ti to vymlouvat, že přes to neuvidíš a že v autě se tak tmavé sklo nesmí používat, ale až se s tím podíváš proti slunci tak to oceníš.
      PS: Na kterou sezonu Ti Dalibor slíbil toho nového Cerese ??

    4. Komentoval Dzordzik

      Květen 27, 2009 @ 08:47

      Jirko, ty rýpale :) Díky za inspiraci, zkusím se po nich podívat. Jinak já mám samozabarvovací a naopak mi docela příjde že v létě se zabarví až moc a pak tu malou světlou tečku tam nahoře u nevidím, takže mám spíš opačný poblém. A s brýlema to nemám takjednoduché, mám velký cylindr, takže si nemůžu moc vyskakovat. Neboj až bude, budeš první kdo se o tom dozví, jsme už přece domluveni. Ta nabídka ohledně článků na web stále platí …

    RSS komentářů k tomuto článku

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby