Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

Silvestrovské polétání 2017, sraz v 10 hod. na modelářském letišti.

Zapište si do diářů, výroční schůze bude 26. ledna 2018. Místo a čas bude ještě upřesněn.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 9 Červenec 2009, 19:36

    Nabíjení A123 článků CCCV regulovatelným zdrojem – test

    Pokud neradi čekáte než máte nabito a zároveň létáte s většími elektro modely, je tu řešení jak nabít packy až do 26 článků sériově proudem max. 5A či např 13 článků sériově proudem až 20A! Na začátek prozradím, že to žádná z existujících nabíječek nezvládne. Ty končí většinou u 10-12 článků a to většinou směšnými proudy a tím i dlouhými nabíjecími časy.


    Řešením je použití tzv CCCV zdroje, tedy laboratorního zdroje s funkcí dodávání proudu do zátěže CCCV charakteristikou. Jedním z nich je například zdroj firmy Mastech s označením HY5020E s možností nastavení napětí od 0 do 50V a proudu od 0 do 20A. Celkový maximální výkon tedy dosahuje přesně 1 kW! To je více než 3x více, než dokáží ty nejlepší běžně dostupné a i tak pro běžného smrtelníka nekřesťansky drahé nabíječe typu Robbe či Schulze.

    Předem upozorním že tento princip nabíjení je z modelářských akku vhodný pouze pro články A123, rozhodně je naprosto nevhodný pro články Li-Pol a to z důvodu jejich kritické citlivosti na odpojovací napětí při nabíjení, kdy hraje obrovskou roli každá desetina V na článku.

    Jak tedy nabíjení pomocí zdroje funguje? Jednoduše. Stačí zapnout zdroj, nastavit napětí na hodnotu odpovídající celkovému nabíjecímu napětí packu, tj. např pro 10S A123 je to napětí 36V, připojíme baterii a nastavíme nabíjecí proud na zdroji, pro rychlé nabíjení bez snížení počtu cyklů je to až 18A, pro maximální životnost A123 článků je vhodný proud 5A. V průběhu nabíjení nejdříve napětí poklesne na aktuální napětí celé sady a pak se začne postupně zvedat jak se baterie nabíjí až se dostane na nastavenou hodnotu. Pak postupně začne klesat nastavený proud.

    POZOR! Jakmile proud spadne cca na 0.2A, je nutné baterii ODPOJIT! Nabíječ sám nabíjení nezastaví!

    Tímto postupem není problém nabít i velké A123 sady velmi rychle, což žádný z dostupných nabíječů nezvládne kvůli malému výkonu.



    Má tento postup kromě výhod i nějaké nevýhody? Jak už to tak bývá tak samozřejmě má.

    1) Pokud nepoužijete mezi zdrojem a baterií balancery, není tak baterie v průběhu nabíjení balancována. U A123 to tak ale nevadí, stačí ji vybalancovat po létání doma.
    2) Baterii je v průběhu nabíjení nutno hlídat a ručně ji po dosažení proudu 0,2A odpojit, jinak hrozí přebití!
    3) Není možnost nějak graficky sledovat nabíjení nebo stav jednotlivých článků. Je možné použít krabičku jako je WattsUp meter či podobnou a sledovat napětí, proud a dodanou kapacitu do baterie spolu s časem nabíjení, vřazuje se mezi zdroj a baterii.
    4) je nabíjena celá baterie, ne jednotlivé články, jako v případě nabíječů typu Cellpro a podobných
    5) V případě výpadku sítě se baterie vybije do zdroje a zničí jej, je nutno přidat pojistku, diodu či relé, které v případě že vypadne napájecí napětí zdroje baterii odpojí. Návod jak na to zde.

    Pokud vše půjde jak má, už brzy zde najdete fotografie a článek o nabíjení na zdroji Mastech HY3010, se kterým si budu hrát.

    Odkaz na český web, kde lze tyto zdroje koupit zde.

    Test nabíjení sady 5SA123 na zdroji Mastech HY3010

    Parametry zdroje: max napětí 30V, max proud 10A, max. celkový výkon 300W

    Zdroj nabíl sadu bez problémů, zapojení je viditelné z fotografí, mezi zdroj a sadu jsem pro kontrolu nabíjení vložil emeter od Hyperionu, na kterém lze v průběhu nabíjení odečítat napětí sady, nabíjecí proud, čas nabíjení, maximální a minimální hodnoty napětí a proudu a také celkovou dodanou kapacitu.Zdroj při napětí sady dodával do sady v CC fázi proud téměř 12A! Po poklesu proudu v CV fázi na cca 0,5A jsem pack odpojil. Při pokusném připojení na špičkový nabíječ Cellpro10s tato do packu dobila už pouze 30mA a to za čas několika minut. Je tedy již jasné, že prodlužovat nabíjení čekáním na další pokles proudu je již zbytečné, napětí se již nezvýší a dodaný náboj již také příliš ne.


    Nabíjení pomocí tohoto zdroje se osvědčilo, je jednoduché téměř stejně jako nabíjení nabíječkou, jen je k dispozici vyšší nabíjecí výkon pro větší sady a to jde jen o druhý nejslabší zdroj z nabídky výrobce s výkonem 300W, ten nejvýkonnější má výkon 1kW a zvládne do sadu 14SA123 nabíjet proudem až 20A!

    Similar Posts:

    Rubrika: Modelářská elektronika, Články

    2 komentářů »

    1. Komentoval Miloš

      Únor 16, 2009 @ 22:02

      Zdroj už je k dispozici ke zkouškám.

    2. Komentoval Dzordzik

      Červenec 8, 2009 @ 11:03

      Dnes bych měl mít zapůjčený zdroj na testování, zkusím potrápit sadu 5S A123 a napíšu o tom krátký článeček se zkušenostmi.

    RSS komentářů k tomuto článku

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby