Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

1.10.2016 od 14h pořádá LMK Brusné Dětský letecký den

Fotky z MČR F3K 2016, které probíhalo na naší modelářské ploše v Holešově najdete tady a tady.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 19 Leden 2014, 17:08

    Nabíječ Technoline BC-700 a AA a AAA články GP Recyko+ – test a zkušenosti

    Už dlouhá léta mi dobře sloužil nabíječ AA a AAA článků Hähnel PowerStation TC Smart, ale vadilo mi, že má jenom 2 nabíjecí stanice, žádný display, nejde na něm volit nabíjecí proud (pro články menších kapacit) a nemá žádné funkce pro údržbu a testování článků. Rozhodl jsem se to vyřešit. Jak?

     

    Dlouho jsem pročítal recenze a diskuse a došel k tomu, že v rozumné ceně je asi nejlepší nabíječ prodávaný pod několika značkami lišící se pouze cenami, jinak jde o totožný výrobek a sice Voltcraft IPC-1L, FKtechnics IPC-1L, La Crosse BC-700 nebo Technoline BC-700. Vědouce, že jde o totožný výrobek, rozhodla cena a Vánoce. Nabíječ BC-700 od nemecké firmy Technoline jsem dostal jako dárek spolu se 4ks AAA článků GP Recyko+ 800mAh a 4ks AA článků GP Recyko+ 2000 mAh.

     

    Jaké jsou tedy první dojmy z používání nabíječe?

     
    Nabíječ Technoline BC-700
    Nabíječka má pro mě jednoduché ovládání, které si každý kdo má zájem může zjistit z manuálů na webu dostupných, např. tady. Tady mě tudíž nic nepřekvapilo. První dojem a kvalita výlisků a slícování je překvapivě dobrá. Na nabíječce není uvedeno kde byla vyrobena. Tipoval bych Čínu, ale kvalita výlisků a celkového zpracování je nadprůměrná. Pro shrnutí, nabíjecí proud volitelný ve 3 hodnotách, 200, 500 a 700 mA. Funkce nabíjení, vybíjení (vždy polovina z nastaveného nabíjecího proudu – proč?), oživení článku (formování tak dlouho dokud ještě měřitelně roste kapacita článku) a test kapacity. Nabíječ má 4  šachty pro články AA i AAA, pro každý článek samostatný displej.  Pro mě značka ideál.

     
    Baterie
    Protože jsem měl doma hromádku už notně starých a unavených AA článků Panasonic, Sanyo i noname, které už měly dost, hledal jsem i nějaké kvalitní nabíjecí AA a AAA články nové generace s malým samovybíjením. Ve výběru nakonec zústaly jenom články Sanyo Eneloop a GP Recyko+. Z testů, které jsem pročetl, mi vyšlo, že Eneloopy jsou malinko tvrdší zatímco Recyko+ mají o vyšší kapacitu, o dost vyšší kapacitu než je udávaná. Proto jsem se rozhodl dát šanci GPčkám. Udělal jsem dobře? Uvidíme.

     

    AAA články GP Recyko+ 800mAh (85AAAHCB)
    Vložil jsem tedy do nabíječky 4ks těchto článků ze 2 různých blistrů koupených v jeden den u stejného prodejce. Nejdříve dostaly 1 nabíjecí cyklus při proudu 200mA, a pak jeden testovací, která nabije články na max, vybije je proudem 100 mA a znovu nabije a na závěr zobrazí kapacitu článku. Jak to dopadlo?

    Všechny články měly napětí na prázdno po rozbalení před nabitím shodně 1,28 V. Výsledná kapacita článků je 875mAh, 901 mAh, 902 mAh a 906 mAh, což je o 9-13% více než je udávaná kapacita. Zatím tedy spokojenost. Na každý z článků jsem si napsal jeho kapacitu při prvním testu, mám v plánu je čas od času otestovat a uvést sem jak si vedou v průběhu času. Budu je používat spíše v přístrojích s malým odběrem, kde ale musí vydržet dost dlouho, proto mi vyhovovala jejich větší kapacita oproti Eneloopům. možná někdy Eneloopy koupím a porovnám.

     

    AA články GP Recyko+ 2000 mAh (210AAHCB)
    Tyto články prošly tímtéž testem s tím rozdílem, že nabíjecí proud byl 500 mA a vybíjecí 250 mA. A výsledky? Jednotlivé články měly kapacitu po prvním testu 2220, 2230, 2200 a 2230 mAh, tedy průměrně o cca 11% více. Ani AA články tedy nezklamaly. Uvidíme jak si budou stát.

    Za mě tedy zatím s nabíječem i s bateriemi spokojenost, potrápím ještě i svoje letité a špatně udržované AA i AAA články, které doma používám už x let a nabíjím je vždycky když si na ně vzpomenu, což je silně nepravidelně a hodně jsem jich už vyhodil, protože tak změkly, že na původním nabíječi nešly ani nabít a to ani po oživení pro zvednutí napětí. Proud, který do nich původní nabíječ cpal byl prostě na jejich stav už moc.

     

    A pokud jde o články podezřele vysokých kapacit, např. NiMh 3000 a víc, dejte si na ně pozor, takto např. dopadl test NiMh článků o udávané kapacitě BTY 3000mAh – reálná kapacita je od 170 do 257 mAh a toto není vyjímka:

     

     

    Pěkná video ukázka tohoto nabíječe:

     

    Zatím tedy vyznívá vše podezřele dobře, má nabíječ z mého pohledu nějaké mínusy? Má, ale malé. Mohl by být delší kabel mezi adaptérem a nabíječem, tento má odhadem něco kolem metru dvacet, hodil by se mi delší. Kabel je také poměrně tuhý, předpokládám, že se dříve nebo později “zlomí”, většinou k tomu dochází hned za plastovou krytkou konektoru. A displeje by mohly mít větší pozorovací úhel a být třeba i podsvícené, musí se na ně dívat poměrně dost kolmo, při pohledu ze strany ztrácí rychle kontrast a jsou špatně čitelné. To je ale zatím vše na co jsem narazil.

     

    Za mě tedy tento nabíječ a články zatím dostávají doporučení.

     

    Similar Posts:

    Rubrika: Modelářská elektronika

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby