Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

2.10. v 15:30 hod brigáda na letišti viz. email od předsedy.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 11 Červenec 2011, 19:19

    Regulátory MGM Compro – telemetrie přes MZK Twin 2,4 GHz

    Slíbil jsem, že na tomto webu budu psát uživatelské zkušenosti se systémem MZK Twin 2,4GHz. Pokud články sledujete, víte, že MZK Twin pracuje na otevřeném komunikačním protokolu OpenTwin, který je přístupný kterémukoli výrobci periferií. Pokud této možnosti využije, jeho zařízení může využít komunikačního kanálu a přenášet telemetrická data na zem a mohou být zobrazena na displeji terminálu. V podstatě se stane senzorem Twinu. Této možnosti se chopila firma  MGM Compro, která vyrábí modelářskou elektroniku už dlouhá léta. jak tedy telemetrie v regulátorech MGM pracuje?

    Jak telemetrii aktivovat?

    Telemetrii přes OpenTwin je třeba aktivovat připojením regulátoru přes programovací rozhraní USBCOM4 jak je vidět na obrázku v galerii. To je krok číslo jedna. Dalším krokem je připojení telemetrického dvoužílového kabelu z regulátoru do libovolného MZK Twin přijímače s přenosem externí telemetrie, tj. od RX7 výše do vstupu pro externí senzory a po zapnutí modelu a tím i regulátoru v MZK Terminálu použít funkci Autoinstall. Tím si přijímač najde všechny připojené senzory, tj. jak svoje interní, tak připojený regulátor. Poté můžete přes MZK terminál nastavit co a jak si budete chtít na displeji zobrazovat. Zda jen základní údaje jako napětí baterie a motorem odebíraný proud, nebo i další údaje jako je teplota regulátoru, odebraná kapacita, otáčky motoru a další. Je to jen na vás. Jakmile máte vše nastaveno, stačí nastavení uložit v MZK terminálu pod název modelu. Příště už stačí před letem jenom model vybrat a načíst. Veškeré nastavení telemetrie i zobrazení se vám samy načtou tak jak jste zvyklí. A to je vše. Podpora OpenTwin protokolu od MZK je vyznačena u regulátorů na webu výrobce, není tedy nic jednoduššího, než si ji ověřit. Najdete ji i v návodu k regulátoru i s postupem na aktivaci.


    Jak to tedy v praxi pracuje?

    Telemetrii jsem zkoušel na regulátoru MGM XSeries TMM6026-3s, tedy maximálně do 26V a 60A s S-becem, tedy posíleným BECem, který utáhne víc připojených serv, než bývá běžné. Dodám snad jen, že možnosti nastavení regulátorů mě naprosto dostaly, nastavit jde naprosto vše, skoro bych řekl, že možností je tolik, že v Expert režimu je běžný uživatel nemůže správně nastavit. Pro běžné uživatele bez zvláštních nároků je zde zjednodušený základní režim.

    Regulátor jsem nainstaloval do 1,5m akrobata Wildcap s motorem mega a 4článkem 4200mAh. Zkoušel jsem jak vestavěný Blackbox, tzv. vestavěný logger, který do paměti v regulátoru hodnoty napětí a proudu. K tomu je potřeba USBCOM rozhraní. V případě použití s MZK Twin není třeba po letu regulátor připojovat k notebooku a vyčítat údaje, hodnoty si můžete v reálném čase prohlížet přímo na displeji Terminálu a samozřejmě využít standardních funkcí Twina, jako jsou alarmy s upozorněním na displej a do sluchátka a to na libovolnou z regulátorem měřených hodnot.


    Závěr?
    Telemetrie přímo v regulátoru ve spojení s Twinem je parádní věc pro kohokoli kdo létá elektry. jednak má v každém okamžiku přehled o napětí pohonné baterie, o odebíraném proudu, o odebrané kapacitě z baterie, teplotě regulátoru, která má přímý vliv na spolehlivost BEC obvodu v regulátoru, pokud je využit k napájení palubní soupravy a serv a také o otáčkách. Má tedy k dispozici kdykoli přesné informace nejen pro běžné létání, ale i pro ladění pohonu.
    Za sebe jsem rád, že MGM k tomuto kroku přistoupilo a věřím, že bude zobrazovaných parametrů zvětšovat. Super by bylo alespoň minimální napětí, maximální špičkový proud a maximální otáčky. Pro ladění pohonu už snad ani nejde chtít víc. Za sebe tedy rozhodně palec nahoru a jen houšť a větší kapky!

    Similar Posts:

    Rubrika: Modelářská elektronika

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby