Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Letecký modelářský klub Čmelák Holešov

Webkamera - aktuální počasí na ploše
Kalendář modelářských akcí

Nové aktuality

Silvestrovské polétání 2017, sraz v 10 hod. na modelářském letišti.

Zapište si do diářů, výroční schůze bude 26. ledna 2018. Místo a čas bude ještě upřesněn.

Nejčtenější články

  • Nejnovější komentáře

  • .

  • Autor: Jirka Chvátal, 29 Květen 2011, 08:04

    MZK Twin 2,4 GHz – novinky ve firmware 1.6

    Slíbil jsem, že na tomto webu budu psát uživatelské zkušenosti se systémem MZK Twin 2,4GHz. Možná už zítra bude oficiálně vydán nový update firmware verze 1.6 pro přijímače řady Twin Plus od Twin5 do Twin10. Co přináší nového?




    Vylepšený monitoring napětí

    Ve verzi firmware 1.5 všechny přijímače Twin monitorují napájecí napětí a posílají jej na zem přes zpětný kanál. Na displeji Terminálu je zobrazena aktuální hodnota napětí a je možné si na jeho hodnotu nastavit alarm s upozorněním na displej i do sluchátka. To ale často nestačí. V případě, že máte téměř vybité, nebo nekvalitní – měkké – akku, může se stát, že při současném zahýbání všemy servy napětí na zlomek sekundy spadne na velmi nízkou hodnotu, aniž byste si toho stačili všimnout.


    Proto od verze firmware 1.6 měří všechny přijímače Twin nejen aktuální, ale i minimální naměřené napětí za celou dobu letu, byť by se vyskytlo na zlomek vteřiny, ale především i položku UVMonit, což je monitor napájecího napětí přijímače. Tato položka svojí hodnotou  indikuje, zda za celou dobu letu nedošlo k poklesu napětí pod nebezpečnou mez, která by mohla způsobit reset procesoru přijímače a tím i výpadek řízení a to i tehdy, kdyby k onomu výpadku a tím i resetu procesoru přijímače skutečně došlo. I přesto si přijímač tuto událost zapamatuje než se resetuje a po naskočení se hodnota UVMonit zvýší o 1.


    Na obrázku pod článkem je vidět jak se chová můj letitý 4článek NiMh. Bez zátěže má 5,2V, při zátěži padne klidně na 4,8V i méně. 4,8V by nebylo ještě tak nejhorší, ale na počítadle výpadků vidíte, že celkem 54x!!! došlo k resetu přijímače a totálnímu výpadku řízení kvůli baterkám! Proto doporučuji, abyste tuto položku měli na svým Terminálech pro jistotu zapnutu a zobrazenu a nastaven alarm, který na výskyt tohoto výpadku upozorní i do sluchátka, může vám to zachránit model !!!


    Twin7 firmware 1.6



    Už není třeba po výměně modelu znovu nastavovat propojkami telemetrii

    Ve verzi firmware 1.5 a starších bylo třeba po změně modelu znovu nastavit propojkami na RX přenos telemetrie. To už nyní ve verzi 1.6 není třeba. TX modul si zapamatuje všechny ID všech RX s firmware 1.6 a vyššími a můžete je libovolně střídat a ze všech RX tak budete dostávat telemetrické informace.



    Kde nový firmware seženu?

    Pokud máte svoje TX a RX moduly povýšené na Twin Plus, pak si je ztáhnete přímo na stránkách MZK, přes USB kabel nahrajete do Terminálu a přez něj během pár vteřin aktualizujete všechny RX, které doma máte. Pokud máte ještě starší řadu Twin (Twin Plus poznáte podle žluté kulaté nálepky Twin Plus na spodní straně každého RX), pak stačí TX modul a všechny RX poslat do MZK, tam vám jej jednorázově na Plus povýší a v budoucnu už si budete moci všechny novinky nahrávat sami doma.

    Není čeho se bát, postup je celý v češtině a zahrnuje 5 kroků, zvládnete je bez problémů. Jediné co potřebujete vědět je, že se datový konektor RX či TX modulu propojí servokabelem s datovým konektorem Terminálu (vlevo dole při pohledu na displej, do levého horního konektoru zapojíte napájecí akku) v okamžiku, kdy vás k tomu pokyn na displeji vyzve, ne dříve!!!


    Postup aktualizace firmware TX či RX Twin Plus

    1) z webu MZK si ztáhnete aktuální verzi firmware pro svůj TX či RX

    2) přes USB kabel jej z počítače nahrajete do Terminálu do složky MVF a USB kabel odpojíte

    3) v Terminálu zvolíte (šipkou nahoru/dolů) položku Aktualizace software a enterem (pravé prostřední tlačítko) ji potvrdíte

    4) vyberete správný soubor pro konkrétní RX či TX modul (poznáte podle názvu souboru), enterem jej vyberete

    5) na displeji uvidíte pokyn k připojení RX či TX k Terminálu, ppropojíte datový konektor RX či TX kabelem do levého spodního konektoru v Terminálu průběžným servokabelem – na obou koncích samice – a potvrdíte šipkou dolů. Nyní už jen sledujete postup nahrávání nového firmware, po nahrání je úspěšné dokončení potvrzeno hlášením, že vše proběhlo v pořádku. To je vše!

    Pro další RX či TX moduly je postup naprosto stejný. Stejným způsobem se nahrávají nové firmwary i do Twin senzorů, jenom kabel připojíte ke konektoru pro propojení senzoru s dalším senzorem. Kvůli aktualizaci firmware tedy nemusíte žádnou z částí systému Twin  posílat k výrobci, vše si během pár vteřin přehrajete v klidu doma a můžete létat (pokud jste na Twin Plus)!

    Similar Posts:

    Rubrika: Modelářská elektronika

    4 komentářů »

    1. Komentoval Jirka Chvátal

      Červen 2, 2011 @ 12:33

      V nové verzi firmware pro MZK Terminál je už podporován tzv. transparentní režim, takže je už možné připojit senzory přímo do Terminálu a naměřené hodnoty jsou rovnou zobrazovány na displeji, ideální pro použití na padáku, v letadle, kdekoli, kde je třeba měřit a zobrazovat online naměřené hodnoty a případně je i zaznamenávat.

    2. Komentoval vodvi

      Srpen 11, 2011 @ 10:48

      Tak jsem z toho “jelen”…
      Na ofi stránkách MZK je odkaz na nový firmware,ale je tam jen 1.5.
      A vidím tam jen Rx 7,8,10 a 10Vario. 5a6 tam nejsou…

      http://mzk.smishek.com/.

      Kde jsi sehnal 1.6???

      Nebo hledám špatně?

    3. Komentoval vodvi

      Srpen 16, 2011 @ 10:41

      Vyřešeno,verze 1.7……

    4. Komentoval Jirka Chvátal

      Srpen 16, 2011 @ 20:36

      Jj. Na Čmelák model show vozil v Kataně Jardarc externí telemetrii od MZK, řídil na 35MHz a vario, napětí a další údaje posílal dolů přes MZK a já je divákům předčítal s terminálem v ruce.

    RSS komentářů k tomuto článku

    Zrušit komentář

    *

     

    

     

    Rubriky

    Spřátelené kluby